Tudomány

Egyetlen csepp vérből is képes kimutatni a rákot egy új eszköz

A hasnyálmirigyrák egy meglehetősen gyakori rosszindulatú daganattípus. A betegség kezelését megnehezíti, hogy általában csak előrehaladott állapotban tudják kimutatni. A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem új módszere azonban segíthet a korai diagnózisban.

Az új, még tesztelés alatt álló módszerrel egyetlen csepp vérből is ki lehet mutatni a daganat nyomait – számol be a Phys.org. Jean Lewis, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem (UC San Diego) munkatársa és a csapat tagja szerint a hasnyálmirigyrákhoz hasonló, hirtelen jelentkező betegségek gyógyításában a kulcs a korai észlelés lehet. Eljárásuk ebben segíthet.

Napjainkban egyre több kutatás foglalkozik a rákdiagnózisra alkalmas vértesztek, az úgynevezett „folyékony biopsziák” fejlesztésével. Az efféle módszerek előnye, hogy komolyabb sebészeti beavatkozás nélkül is képesek kimutatni a kezdeti státuszú daganatokat.

13 ráktípust mutathat ki az új vérvizsgálati módszer
A kutatók jelenleg a klinikai tesztek engedélyeztetésére várnak.

A kutatók a hasnyálmirigyrák azonosításához a nanoméretű biológiai struktúrákat, az úgynevezett exoszómákat mérik fel. Ezeket a különböző sejtek, így például a potenciális daganatos sejtek bocsátják ki.

Az exoszómák olyan fehérjéket és genetikai adatokat tartalmaznak, melyek biológiai ujjlenyomatokként használhatóak. Segítségükkel így azonosítható a rák jelenléte. Az exoszómák azonban igen nehezen vonhatóak ki a vérmintákból, így az efféle vizsgálatok általában igen idő- és energiaigényesek.

A UC San Diego csapata a közelmúltban olyan elektronikus chip alapú rendszert hozott létre, amely képes közvetlenül kivonni az exoszómákat a vérből. Így a vérminták azonnal a levétel után elemezhetőek. A szakértők egyelőre egy prototípust dolgoztak ki, melynek tesztelése jelenleg is zajlik.

Maga az elemzés igen egyszerű: egyetlen csepp vért kell helyezni a chipre, majd kevesebb mint egy óra elteltével már vizsgálható is a minta a mikroszkóp alatt. Amennyiben a vér rákra utaló nyomokat tartalmaz, a mintában fényes fluoreszkáló körök tűnnek fel.

A chip áram segítségével szippantja ki a vérből a nanoméretű részecskéket, például az exoszómákat. Ezek lerakódnak a chipen található apró elektródákra. Ezután olyan fluoreszkáló antitesteket helyeznek a felületre, amelyek a ráktól származó két fehérjét célozzák meg.

A kutatók a módszert eddig 31 fős mintán tesztelték. Az eljárással mind a 20 beteg személynél sikerült kimutatni a daganatot.

A csapat következő célja az, hogy tovább finomítsák az eszközt, és még több páciensen próbálják ki.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik