Tudomány

13 ráktípust mutathat ki az új vérvizsgálati módszer

Egy japán kutatócsapat hatalmas áttörést érhetett el a rákdiagnosztikában. A szakértők olyan vértesztet fejlesztettek ki, amellyel állításuk szerint számtalan daganattípust képesek kiszűrni.

A tokiói székhelyű Japán Nemzeti Rákközpont munkatársai olyan technikát fejlesztettek ki, amely jelentősen megkönnyítheti a rendellenesség felfedezését. Bár egyelőre nem folytattak klinikai kísérleteket, az intézet etikai és kutatási bizottsága már engedélyt adott egy új vizsgálat megindítására. A csapat most a kormányzati jóváhagyásra vár.

A Japan News szerint a teszt 13 ráktípust képes kiszűrni, az érintett betegségek közé a gyomrot, a mellet, a vastagbelet, a csontot és a lágyrészt fenyegető rendellenességek tartoznak.

A vérvizsgálati módszerrel eddig 40 000 olyan fagyasztott mintán elemeztek, melyeket rákban szenvedő páciensektől gyűjtöttek be.

A szakértők technikája kis, nem kódoló RNS-molekulák, úgynevezett mikroRNS-ek alapján mutatja ki a véráramban található rákos sejteket. A vérben lévő ráksejt-darabok vizsgálata nem új találmány, régóta tudott, hogy a daganat bizonyos részei idővel leszakadnak és a véráramba kerülnek. A mikroRNS-ek elemzése ezen töredékek azonosításához szintén ismert technika.

Eddig azonban nem használtak olyan módszert, amellyel ennyi különböző betegséget lehetett volna kimutatni. Éppen ezért, amennyiben a kutatók engedélyt kapnak a technika klinikai tesztjére, hatalmas áttörést érhetnek el a rákdiagnosztikában.

A japán fejlesztők kihangsúlyozták, hogy az eddigi eredményeket befolyásolhatta az a tény, hogy a vizsgálatokhoz fagyasztott vérmintákat használtak, melyek tudottan rákos betegektől származtak. Így az alaposabb tesztek előtt nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Amennyiben azonban az elkövetkező kísérletek is pozitív eredményekkel zárulnak, hatalmas előrelépést tehetünk a rák elleni harcban.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik