Tudomány

Egy neandervölgyi ember 35 ezer éves üzenetét azonosíthatták

Egy új kutatás szerint szándékosan alakították ki azokat a karcolásokat, melyeket egy krími neandervölgyi lelőhely egyik kőeszközön látni. A vésett vonalak szimbolikus jelentéssel bírhatnak.

Kutatók egy csoportja egy krími neandervölgyi lelőhelyen azonosított kovakövet vizsgált. A szakértők arra jutottak, hogy az objektumon látható vésések kialakításához finom motoros készségekre és figyelemre volt szükség – írja a Live Science.

A kutatók nem zárják ki, hogy a vonalak szimbolikus jelentéssel bírnak.

Ha az Ana Majkić, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont munkatársa által vezetett csapatnak igaza van, akkor felfedezésük újabb bizonyíték lehet a neandervölgyiek művészeti tevékenységére.

Nem a mi fajunk készítette az első barlangrajzokat
A barlangrajzok kora 20 ezer évvel megelőzi a homo sapiens európai megjelenését.

A vizsgált követ 1924-ben találták meg a Krím-félszigeten fekvő barlangnál, Kiik-Kobánál. A lelőhelyen a két neandervölgyi-csontváz mellett számos kőeszközt azonosítottak.

Az új tanulmány szerint a barlangnál előkerült vésett kovakő nem helyi eredetű. A 35 milliméter hosszú objektumon végzett mikroszkópos elemzés azt mutatja, hogy a felszínén látható vágások nem az ásatás során keletkeztek.

Sőt, a vésések mélysége, tiszta élei és belső párhuzamossága azt sugallja, hogy nagy gonddal hozták létre őket.

Lehetséges, hogy a kovakő a neandervölgyiek szimbolikus művészetének egyik példája.

Nem kizárható, hogy a vonalakkal az alkotó információkat, talán numerikus adatokat akart közvetíteni fajtársainak. Elképzelhető, hogy a vésések jelentését csak a beavatott neandervölgyiek értették meg.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik