Tudomány
Neanderthal skull

Egy neandervölgyi ember 35 ezer éves üzenetét azonosíthatták

24.hu
24.hu

2018. 05. 07. 15:16

Egy új kutatás szerint szándékosan alakították ki azokat a karcolásokat, melyeket egy krími neandervölgyi lelőhely egyik kőeszközön látni. A vésett vonalak szimbolikus jelentéssel bírhatnak.
Korábban a témában:

Kutatók egy csoportja egy krími neandervölgyi lelőhelyen azonosított kovakövet vizsgált. A szakértők arra jutottak, hogy az objektumon látható vésések kialakításához finom motoros készségekre és figyelemre volt szükség – írja a Live Science.

A kutatók nem zárják ki, hogy a vonalak szimbolikus jelentéssel bírnak.

Ha az Ana Majkić, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont munkatársa által vezetett csapatnak igaza van, akkor felfedezésük újabb bizonyíték lehet a neandervölgyiek művészeti tevékenységére.

Nem a mi fajunk készítette az első barlangrajzokat
A barlangrajzok kora 20 ezer évvel megelőzi a homo sapiens európai megjelenését.

A vizsgált követ 1924-ben találták meg a Krím-félszigeten fekvő barlangnál, Kiik-Kobánál. A lelőhelyen a két neandervölgyi-csontváz mellett számos kőeszközt azonosítottak.

Az új tanulmány szerint a barlangnál előkerült vésett kovakő nem helyi eredetű. A 35 milliméter hosszú objektumon végzett mikroszkópos elemzés azt mutatja, hogy a felszínén látható vágások nem az ásatás során keletkeztek.

Sőt, a vésések mélysége, tiszta élei és belső párhuzamossága azt sugallja, hogy nagy gonddal hozták létre őket.

Lehetséges, hogy a kovakő a neandervölgyiek szimbolikus művészetének egyik példája.

Nem kizárható, hogy a vonalakkal az alkotó információkat, talán numerikus adatokat akart közvetíteni fajtársainak. Elképzelhető, hogy a vésések jelentését csak a beavatott neandervölgyiek értették meg.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.