Tudomány

Úgy tűnik, a jégkorszaki emberek megették Sid rokonait

Az utolsó, mintegy 11700 évvel ezelőtt véget ért jégkorszak alatt hatalmas emlősök népesítették be Európa és Észak-Amerika területét. Mivel a korszakból kevés barlangrajz maradt fenn, a kutatóknak közvetett bizonyítékokat kell vizsgálniuk, hogy megértsék a korabeli állatok és emberek közti interakciókat.

A David Bustos, a White Sand Nemzeti Emlékhely munkatársa által vezetett csoport a közelmúltban több mint kétszáz, emberek és földi lajhárok által hagyott lábnyomra bukkant – számol be az IFLScience. A Utah területén azonosított leletek feltételezhetően egy vadászat színhelyét rajzolják ki. A területen végzett elemzésről a kutatók a Science Advances folyóiratban számoltak be.

A lábnyomok a mai White Sand Nemzeti Emlékhely területén található gipszben és szilikáthomokban alakultak ki 15560-10000 évvel ezelőtt. A korszakban a régióban egy kiszáradt tó feküdt, amelyben a nedves évszakok során még összegyűlhetett a víz.

Mivel az állatok a hidegebb éghajlaton általában nagyobbra nőnek, a 2,5 millió évvel ezelőtt kezdődött hűvösebb pleisztocén alatt hatalmas fajok alakultak ki. Bár ezen állatok egyes rokonai napjainkban is élnek, a megafauna képviselői 8000 évvel ezelőtt eltűntek a felmelegedés hatására.

A környezet átalakulása mellett azonban egyéb tényezők is szerepet játszhattak a tömegkihalásban. Ilyen faktorok lehetett a vadászó-gyűjtögető emberi közösségek, melyek a régészeti bizonyítékok alapján gyakran ejtették el az óriási emlősöket.

Az új felfedezés alapján a földi lajhárok is a potenciális prédák közé tartoztak.

A mára kihalt csoport a popkultúrában is jól ismert, egyik fiktív képviselője a Jégkorszak-filmekben feltűnő Sid.

A szakértők szerint az általuk azonosított nyomokat egy 2,7-3 méter hosszú állat hagyta, amely vagy a Nothrotheriops vagy a Paramylodon nembe tartozott. A jelek alapján az egyed egy ember elől menekült.

Mivel az emberi nyomok a lajhár lábnyomaiban vagy közvetlenül utána helyezkednek el, feltételezhető, hogy a vadász futva, hosszú lépéseket megtéve űzte zsákmányát. Sőt, a lajhár által hagyott nyomok irányváltásai azt is sugallják, hogy az állat időnként megpróbálta lerázni magáról üldözőjét.

Tanulmányukban a szerzők azt írják, lehetséges, hogy a helyszínen egy egész lajhárcsoportot kergettek az emberek. Az, hogy mit lett a vadászat végkimenetele, sajnos nem tudni.

(Kiemelt kép: AFP/Twentieth Century Fox Film Corp/Collection ChristopheL)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik