Tudomány zöldövezet

A fele sem tréfa: újabb melegrekord dőlt szombaton

A rekordmeleg április után nem kellett sokat várni, Budapesten több helyen is melegebb volt a hajnal, mint az eddigi csúcsévben.

Az idei április több mint 4,5 Celsius-fokkal volt melegebb a szokásosnál, sok helyen több évtizedes melegrekordok dőltek meg, 1901 óta ez volt a legmelegebb április – közölte pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az április havi középhőmérséklet országos átlagban több mint 15,6 fok volt, ez az 1981-2010-es sokévi átlagnál mintegy 4,6 fokkal magasabb, a havi maximumhőmérséklet pedig több mint 5 fokkal haladta meg a sokéves átlagot.

1901 óta az idei volt a legmelegebb április
Több mint 4,5 Celsius-fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál.

A hónap során 15 hőmérsékleti melegrekord dőlt meg 12-én például az országos és a budapesti melegrekord is múlt időbe került: 27,8 fokot, Újpesten 26,9 fokot mértek. Április 29-én is új országos melegrekord született, ekkor tizennyolc mérőállomáson is meghaladta a napi maximumhőmérséklet az addigi rekordot.

Úgy tűnik, nincs megállás. Szombatra virradóra megdőlt a fővárosi hajnali melegrekord

–  tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t.

A május 5-ei budapesti minimumhőmérsékleti rekord eddig a Lágymányoson 2010-ben mért 17,8 Celsius-fok volt. Most szombaton Most több helyen is melegebb volt, Budapest belterületén 18,3, míg Lágymányoson mindössze 19,6 fokig hűlt a levegő a leghidegebb órában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Francis R. Malasig)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik