Tudomány zöldövezet
Beach, garbage and fortress on 24.04.2017 near Nouadhibou - Mauritania | usage worldwide

Mutatjuk, mely városokat fogja elnyelni a tenger

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2018. 04. 22. 15:00

Az emberiség nagy része tengerparton épült metropoliszokban él. Mi lesz velük, ha a tengerek szintje akár több méterrel megemelkedik? Mutatjuk.
Korábban a témában:

A klímaváltozás egyik legismertebb, és egyik legpusztítóbb következményeként a tengerszint emelkedését szokás emlegetni. Nem ok nélkül, tekintve hogy az emberiség hatalmas része part menti metropoliszokban, sokszor szó szerint egy-két méterrel az óceán szintje fölött él.

Ha a képre kattint, a térképen a bal felső sarokban beállíthatja, hány méteres tengerszint-emelkedés hatásait szeretnénk megnézni, és már járhatjuk is körbe a part menti területeket. Érdemes kipróbálni az egy métert, mint meglehetősen valószínű forgatókönyvet, illetve a fent említett 5 métert is, hogy lássuk, mely területeket lepi el a víz:

KATTINTSON A KÉPRE!

A szárazföld jege „veszélyes”

A baj okozója nyilvánvalóan az északi és a déli területek jegének olvadása, de nem az óceánon úszó fagyott vízzel van a baj. Archimédesz törvénye alapján kijelenthetjük, ha a világ összes tengeri jege elolvad, a víz szintje nem fog emelkedni.

Grönland jegének, vagy például a nyugat-antarktiszi jégtakaró aljának elolvadását és az Egyenlítő felé besodródását mindenképp el kellene kerülnünk. Ez a folyamat önmagában öt méterrel emelné meg a világ tengereinek szintjét

– mondja a 24.hu-nak Mika János éghajlatkutató, az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

Most 20 centinél tartunk

A tengerszint emelkedésénél az ipari forradalom előtti időket szoktuk alapul venni, magyarán nulla pontnak azt az állapotot tekintjük, amikor még az emberi tevékenység nem rombolta szét a légköri üvegházhatású gázok dinamikus egyensúlyát. Máig a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokkal emelkedett, a tengerek szintje pedig 20 centiméterrel.

Az érték viszont csalóka, mert a beolvadó jég csak az egyik ok, amit szinte azonnal mérni tudunk. A másik a víz hőtágulása ami a térfogatot Celsius fokonkét egy ezrelékkel növeli, és az óceánok teljes mélységében csak késleltetve jelentkezik, viszont több kilométernyi vízoszlopról lévén szó, ez jelentős tényező.

Ökölszabályként a professzor úgy fogalmaz, három Celsius-fokos emelkedés – a jelenlegihez képest már csak kettő – nagyságrendileg egy méterrel növeli a tengerek szintjét. Már ez is tragédia lenne, mindenképpen el kell kerülnünk. A három fok egyben olyan küszöbérték, ami fölött számos visszafordíthatatlan éghajlati változás leselkedik…

Kiemelt fotó: Johannes Glöckner / Picture-Alliance / DPA 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.