Tudomány zöldövezet

Hatalmas összeggel próbálják megóvni a Nagy-korallzátonyt

Az ausztrál kormány bejelentette: 500 millió ausztrál dolláros támogatással igyekszik megóvni a Nagy-korallzátonyt. A zátonyt egyre komolyabban fenyegeti a klímaváltozás.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök szerint az 500 millió ausztrál dolláros (azaz mintegy 100 milliárd forintos) összeget a vízminőség javítására, a pusztító töviskoronás tengericsillagok visszaszorítására és hőtűrő korallok betelepítésére fogják fordítani – írja az IFLScience.

Mint világszerte minden zátonyra, úgy a Nagy-korallzátonyra is nagy nyomás nehezedik

– mondta Turnbull. Az ausztrál miniszterelnök hozzátette, a komoly kihívás komoly befektetést igényel.

A 350 ezer négyzetkilométeres zátony megóvásáért küzdő csoportok minden bizonnyal örülni fognak a kormány támogatásának, sokan azonban kétkedésüknek adtak hangot. Az eddigi erőfeszítések ugyanis nem hoztak komoly eredményt, ráadásul elképzelhető, hogy az összeg egy jelentős részét egyszerűen a helyi farmereknek fogják kiutalni.

A Nagy-korallzátony hatalmas gazdasági és környezeti előnyt jelent Ausztrália számára, ennek ellenére sokan azzal támadják a kormányt, hogy nem fektet kellő hangsúlyt a zátony védelmére. Sőt, azzal, hogy a kormány támogatja a térségben folyó szénbányászatot, nagyban hozzájárul a régió pusztulásához.

Bár az 500 millió dolláros támogatás fellendítheti a zátony megóvásáért folytatott küzdelmet, a hosszú távú megoldást csak az hozhatja el, ha Ausztráliának végre sikerül visszaszorítania az üvegházhatású gázkibocsátását, illetve az óceánba kerülő műanyagok és mezőgazdasági szennyeződések mennyiségét.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik