Tudomány zöldövezet

Jöhet még hó erre a nagy melegre

A télre jellemző meridionális áramlás uralkodik felettünk, ami pár nap alatt is markáns változást képes okozni: a mostani 25 fok és napsütés bármikor hózáporokba fordulhat. Pedig már a zonálisnak lenne itt az ideje.

A hétfői zavartalan napsütés késő délutánig tart, majd délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és késő estig az ország délnyugati felén sokfelé számítani kell záporra, zivatarra, lokálisan akár nagyobb mennyiségű csapadékkal.

Másfél hónappal tartunk előrébb

A heves zivatarok és a várható erős széllökések miatt három délnyugati megyére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Aztán napos, felhős időszakok váltják egymást kisebb-nagyobb záporokkal, zivatarokkal.

A laikus számára, aki a hosszú tél után már beleélte magát a madárfüttyös napos időbe, most változás jön. Valójában nem történik semmi különös, ilyen az április. A hőmérséklet már érdekesebb kérdés, a mostani 20-25 fok inkább június elejét idézi, ám a hét további napjaira várható 18-23 Celsius-fokos csúcshőmérsékletek is inkább május végét jellemzik.

Március végén még tél volt, két hét alatt átszaladtunk a tavaszon, időjárásunk jelenleg jó másfél hónappal előre szaladt

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus.

Nincs vége a télnek

A lényeg viszont nem ez, hanem hogy valójában most is téli időjárási helyzetben vagyunk, amelynek kulcsszava a többször említett meridionális áramlás. Nagyon leegyszerűsítve az év mintegy 20-30 százalékában, a téli időszakban jellemző észak-déli áramlásról van szó, ami a hideg és meleg levegő keveredésével gyors és szélsőséges változásokat hozhat.

A nagy márciusi hideget az okozta, hogy áramlás fagyos északi bugyra érintette a Kárpát-medencét, most pedig a déli, meleg ága terjeszkedik térségünk felett. Ez magyarázza a szokatlan meleget.

Spanyolországban épp ellenkező a helyzet, ott az évszakhoz képest jelentősen hűvösebb van, zivatarok, tornádók, a hegyekben havas eső, havazás szántja a vidéket. Az Atlanti-óceán felett kontinensünk nyugati peremén most az áramlás északról származó ága uralkodik.

Amíg ez az időjárási szituáció, azaz a meridionális áramlás fennáll, nincs vége a télnek, a mostani markáns meleget néhány nap alatt hózáporokat hozó markáns hideg válthatja

– magyarázza a meteorológus.

Pár nap alatt az ellenkezőjébe fordulhat

Az érthetőség kedvéért itt kell megjegyezni, hogy az észak-déli áramlás helyett áprilisban már a kelet-nyugat irányú, úgynevezett zonális áramlás alakítja időjárásunkat, ami ugyancsak hullámzó, ám a frontok és egyéb légköri jelenségek viszonylag kiszámíthatóan és nem túl nagy szélsőértékkel követik egymást.

Molnár László nagyon leegyszerűsítve fogalmaz:

Meridionális áramlásnál a markáns hideg és a markáns meleg levegő egymás mellett terül el (egyik nyugaton, a másik keleten), horizontális hullámzása okozza a nagy szélsőségeket időjárásunkban. Zonálisnál alul (délen) van a meleg, felette (északon) pedig a hideg levegő fekszik, hullámzása kiszámíthatóbb, és nem hoz létre extrém hőmérséklet változásokat, árvizeket.

Egy szó mint száz, jelenleg még a téli szezon időjárását éljük, és nem tudjuk, mit hoz a jövő. Vagy marad a meleg, és teljesen észrevétlenül beáll az ilyenkor megszokott nyugatias áramlás, vagy hirtelen nagyot változik időjárásunk. Gondoljunk vissza tavaly áprilisra, 19-én reggel országszerte nagy pelyhekben hullt a hó. Megtörténhet idén is, az időjárási feltételek pillanatnyilag tökéletesen adottak.

Videók az áprilisi havazásról
Ez minden, csak nem áprilisi tréfa.

A folytatás

Ez persze csak az időjárási helyzetben rejlő lehetőség, hogy így lehet, nézzük részletesen a következő napokat a Kiderül.hu előrejelzése alapján:

Hétfőn

  • Késő délutánig gyengén felhős, száraz idő várható, majd délnyugat felől megnövekszik a felhőzet.
  • Ezzel együtt késő estig az ország délnyugati felén sokfelé számítani kell záporra, zivatarra, lokálisan akár nagyobb mennyiségű csapadékkal.
  • A délkeleti szél nagy területen élénk, néhol erős lesz, zivatarok környezetében átmenetileg viharos lökések is lehetnek.
  • A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között várható, késő este 11, 17 fok valószínű.

Kedden

  • Országszerte több órás napsütésre számíthatunk, csak időnként növekszik meg a gomolyfelhőzet.
  • Reggel, kora délelőtt északkeleten még előfordulhat zápor, majd ott is megszűnik a csapadék.
  • A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik.
  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 22 fok között valószínű.

Szerdán

  • Reggel keleten még több lehet a felhő, majd napközben a legtöbb helyen több órára kisüt a nap.
  • Néhol zápor előfordulhat.
  • Megélénkül a délkeleti szél.
  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között valószínű.

Csütörtökön

  • Sok napsütésre, délután gomolyfelhő-képződésre számíthatunk.
  • A délután, este nyugaton záporok, zivatarok kialakulása várható.
  • A délkeleti szél helyenként megerősödik, zivatarban viharos is lehet.
  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között valószínű.

Pénteken

  • Az éjszakai gomolyfelhők és zápor, zivatar után napközben már sok lesz a napsütés, és csak helyenként fordulhat elő zápor, északkeleten kezdetben néhol zivatar.
  • A délnyugati szél helyenként megerősödik.
  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű.

Szombaton

  • Napközben időnként fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést.
  • Csapadék nem valószínű.
  • A szél mérsékelt marad.
  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik