Tudomány az élet nagy kérdései

Hogy nem keveredik össze a háromszínű fogkrém a tubusban?

Olvasónk kérdését próbáljuk megválaszolni, akit az érdekelt: miért nem keveredik össze a tubusban a háromszínű fogkrém, még akkor sem, amikor már szinte üres.

Hisszük vagy sem, a fogkrém egy rendkívül érdekes anyag, ugyanis a békák nyálához és a ketchuphöz hasonlóan a nemnewtoni folyadékok közé sorolható. Az efféle anyagok a hagyományos folyadékoktól eltérő viszkozitási tulajdonsággal rendelkeznek.

A fogkrém ráadásul nem is akármilyen nemnewtoni folyadék, hanem úgynevezett Bingham-folyadék – írja a Quora. Ez azt jelenti, hogy egészen addig szilárd anyagként viselkedik, amíg erőhatás nem éri.

Vagyis a tubuson belül a fogkrém képes meglepően merev maradni,

a szilárd szerkezetben pedig az esetleges festékanyagok képtelenek egymással összekeveredni.

Amikor terhelésnek tesszük ki, azaz megnyomjuk: a tubusban található anyag folyékonnyá válik, és egy része kiszökik a tubus száján keresztül. A szájban áthaladó fogkrémre, illetve festékanyagaira ugyanolyan nyomás nehezedik. Szerkezetéből adódóan a fogkrém nem a vízhez hasonlóan folyik ki, hanem megtartja eredeti formáját, és nem keveredik el.

Miután víz éri az anyagot, vagy a fogunkhoz dörzsölve elkenjük, egyes színezőanyagai összemosódnak.

Kép: Pixabay

Az elkeveredést a fogkrém egyedi fizikai tulajdonságai mellett még egy tényező gátolja: a színezéséhez használt festékanyagok. Ezek olyan apró részecskékből, úgynevezett pigmentekből állnak, melyek tovább nehezítik az egybemosódást.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik