Tudomány az élet nagy kérdései

Hogy nem száradnak ki a sós víztől a tengeri emlősök?

Az emlősök szervezete nem képes hatékonyan feldolgozni a tengervizet: a túl sok sós folyadék kiszáradást okoz. A tengeri emlősök azonban egész életüket a sós közegben töltik anélkül, hogy szervezetük károsodna.

A kutatók még napjainkban sem tudják biztosan, hogy a tengeri emlősök hogyan képesek elkerülni a kiszáradást. Igaz, néhány fajra vonatkozóan rendelkezésre állnak azok az adatok, melyekből következtetni lehet bizonyos általánosságokra.

A tengeri emlősök vérének sótartalma hasonló a többi szárazföldi gerinceséhez, ugyanakkor jóval több tengervíznek vannak kitéve. A folyadék, amely időnként a szervezetükbe kerül, háromszor sósabb, mint a vérük. Az élőlényeknek ezért valamilyen módon meg kell szabadulniuk a felesleges sótól.

Egyes fókafajoknál elvégzett vizsgálatok már igazolták, hogy az érintett állatok vizelete 2,5-szer több sót tartalmaz, mint a tengervíz.

Az egyik legelfogadottabb elmélet szerint ennek okát az élőlények veséjénél kell keresni. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a fókák meghosszabbodott Henle-hurkokkal rendelkeznek, a módosult csatornák pedig segítenek az állatoknak vizelet besűrítésében.

Kép: Pixabay

Igaz, az egyedi veseszerkezet önmagában valószínűleg nem véd teljes egészében a kiszáradás ellen. Éppen ezért a tengeri emlősök csak alkalmanként fogyasztanak sós vizet – például akkor, amikor lenyelik táplálékukat.  Ahhoz, hogy egészségesek maradhassanak a sós környezetben, további praktikákra, például megfelelő étrendre van szükségük.

A különböző táplálékok sótartalma más és más. Azok a fajok, melyek gerinctelen élőlényeket vagy növényeket fogyasztanak, kifejezetten sok sót visznek be a szervezetükbe.

A tengeri emlősök többsége viszont főként halakat fogyaszt, melyek jóval kisebb mennyiségű sót tartalmaznak. Sőt, egyes prédák szervezete kifejezetten bővelkedik az édesvízben, a táplálék lebontása során pedig további folyadék keletkezhet.

Ha az emlősök megfelelően táplálkoznak, nincs is szükségük további édesvíz-bevitelre.

A zsákmányuk ugyanis előre megtisztítja nekik a tengervizet.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a tengeri emlősök mind édesvízbevitel nélkül élnének. Megfigyelések alapján az állatok olykor torkolatok közelében, vagy hó fogyasztásával jutnak az értékes folyadékhoz.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik