Tudomány az élet nagy kérdései
dolphin underwater on ocean background looking at you with school of fish and sea lion background

Hogy nem száradnak ki a sós víztől a tengeri emlősök?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 03. 12. 06:35

Az emlősök szervezete nem képes hatékonyan feldolgozni a tengervizet: a túl sok sós folyadék kiszáradást okoz. A tengeri emlősök azonban egész életüket a sós közegben töltik anélkül, hogy szervezetük károsodna.

A kutatók még napjainkban sem tudják biztosan, hogy a tengeri emlősök hogyan képesek elkerülni a kiszáradást. Igaz, néhány fajra vonatkozóan rendelkezésre állnak azok az adatok, melyekből következtetni lehet bizonyos általánosságokra.

A tengeri emlősök vérének sótartalma hasonló a többi szárazföldi gerinceséhez, ugyanakkor jóval több tengervíznek vannak kitéve. A folyadék, amely időnként a szervezetükbe kerül, háromszor sósabb, mint a vérük. Az élőlényeknek ezért valamilyen módon meg kell szabadulniuk a felesleges sótól.

Egyes fókafajoknál elvégzett vizsgálatok már igazolták, hogy az érintett állatok vizelete 2,5-szer több sót tartalmaz, mint a tengervíz.

Az egyik legelfogadottabb elmélet szerint ennek okát az élőlények veséjénél kell keresni. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a fókák meghosszabbodott Henle-hurkokkal rendelkeznek, a módosult csatornák pedig segítenek az állatoknak vizelet besűrítésében.

Kép: Pixabay

Igaz, az egyedi veseszerkezet önmagában valószínűleg nem véd teljes egészében a kiszáradás ellen. Éppen ezért a tengeri emlősök csak alkalmanként fogyasztanak sós vizet – például akkor, amikor lenyelik táplálékukat.  Ahhoz, hogy egészségesek maradhassanak a sós környezetben, további praktikákra, például megfelelő étrendre van szükségük.

A különböző táplálékok sótartalma más és más. Azok a fajok, melyek gerinctelen élőlényeket vagy növényeket fogyasztanak, kifejezetten sok sót visznek be a szervezetükbe.

A tengeri emlősök többsége viszont főként halakat fogyaszt, melyek jóval kisebb mennyiségű sót tartalmaznak. Sőt, egyes prédák szervezete kifejezetten bővelkedik az édesvízben, a táplálék lebontása során pedig további folyadék keletkezhet.

Ha az emlősök megfelelően táplálkoznak, nincs is szükségük további édesvíz-bevitelre.

A zsákmányuk ugyanis előre megtisztítja nekik a tengervizet.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a tengeri emlősök mind édesvízbevitel nélkül élnének. Megfigyelések alapján az állatok olykor torkolatok közelében, vagy hó fogyasztásával jutnak az értékes folyadékhoz.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.