Tudomány az élet nagy kérdései

Miért mindig a megkent felével ér földet a kenyér?

Murphy törvénye alapján ami elromolhat, el is romlik. Erre az egyik legismertebb példa a leejtett vajas kenyér esete, amely a mítosz szerint mindig megkent felével ütközik a talajhoz. Persze, a szabályban van némi túlzás, de a tudomány szerint valóban nagyobb az esély arra, hogy épp a megkent oldal érje a földet.

Ian Stewart brit matematikus egy 1995-ös tanulmányában valószínűség-számítási alapon igazolta, hogy a vajas kenyér mítosza nem igaz: 50 százalék az esély arra, hogy a szelet épp a „száraz” felével érjen talajt. Hasonló eredményre jutott korábban a BBC is: a csatorna egyik műsorában vajas pirítósokat dobáltak a levegőbe.

Robert A J Matthews, a brit Királyi Csillagászati Társasság tagja azonban 1995-ben más körülmények között vizsgálta a vajas kenyér problémáját. A szakértő olyan eseteket elemzett, amikor a vajas pirítós nem feldobást követően zuhan, hanem az asztalról pottyan le. Tanulmányában azt írta, valóban nagyobb eséllyel esik a kenyér megkent felével a talajra.

A kutató „áttörő” eredményéért 1995-ben Ignobel-díjat kapott, melyet a Nobel-díj paródiájaként szokás emlegetni.

Később több vizsgálat is igazolta Matthewst. Chris Smith, a Manchesteri Metropolitan Egyetem munkatársának 2013-as kísérletében például az esetek 81 százalékában a szelet vajas felével csapódott a földbe.

Miért a vajas oldal?

Mielőtt lelökünk egy szeletet az asztalról, általában megkent fele van felfelé. Az asztal peremén azonban a kenyér némiképp megdől. Zuhanás közben az asztal magasságából adódóan nagyjából félszer képes megfordulni, mielőtt földet érne.

Így a kenyér végül eredeti pozíciójához képest fejjel lefelé áll majd.

Ahhoz, hogy a kenyér ne a megkent oldalával érjen földet, megfelelő szögben kell megkezdenie a zuhanást, gyorsan kell pörögnie, vagy kellően magasról kell leejteni. Ezekben az esetben ugyanis a szelet képes megtenni egy egész fordulatot.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik