Tudomány az élet nagy kérdései
Flat lay rustic background with Slices of toast Fresh rye bread and butter

Miért mindig a megkent felével ér földet a kenyér?

Lugosi Péter
Lugosi Péter

újságíró. 2018. 03. 11. 09:40

Murphy törvénye alapján ami elromolhat, el is romlik. Erre az egyik legismertebb példa a leejtett vajas kenyér esete, amely a mítosz szerint mindig megkent felével ütközik a talajhoz. Persze, a szabályban van némi túlzás, de a tudomány szerint valóban nagyobb az esély arra, hogy épp a megkent oldal érje a földet.

Ian Stewart brit matematikus egy 1995-ös tanulmányában valószínűség-számítási alapon igazolta, hogy a vajas kenyér mítosza nem igaz: 50 százalék az esély arra, hogy a szelet épp a „száraz” felével érjen talajt. Hasonló eredményre jutott korábban a BBC is: a csatorna egyik műsorában vajas pirítósokat dobáltak a levegőbe.

Robert A J Matthews, a brit Királyi Csillagászati Társasság tagja azonban 1995-ben más körülmények között vizsgálta a vajas kenyér problémáját. A szakértő olyan eseteket elemzett, amikor a vajas pirítós nem feldobást követően zuhan, hanem az asztalról pottyan le. Tanulmányában azt írta, valóban nagyobb eséllyel esik a kenyér megkent felével a talajra.

A kutató „áttörő” eredményéért 1995-ben Ignobel-díjat kapott, melyet a Nobel-díj paródiájaként szokás emlegetni.

Később több vizsgálat is igazolta Matthewst. Chris Smith, a Manchesteri Metropolitan Egyetem munkatársának 2013-as kísérletében például az esetek 81 százalékában a szelet vajas felével csapódott a földbe.

Miért a vajas oldal?

Mielőtt lelökünk egy szeletet az asztalról, általában megkent fele van felfelé. Az asztal peremén azonban a kenyér némiképp megdől. Zuhanás közben az asztal magasságából adódóan nagyjából félszer képes megfordulni, mielőtt földet érne.

Így a kenyér végül eredeti pozíciójához képest fejjel lefelé áll majd.

Ahhoz, hogy a kenyér ne a megkent oldalával érjen földet, megfelelő szögben kell megkezdenie a zuhanást, gyorsan kell pörögnie, vagy kellően magasról kell leejteni. Ezekben az esetben ugyanis a szelet képes megtenni egy egész fordulatot.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 22: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF71H on track during the Formula One Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 22, 2018 in Hockenheim, Germany.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.