Tudomány

A békák nyálas nyelve a természet egyik legpusztítóbb fegyvere

Lehet, hogy a békák nem tűnnek nagy koponyáknak, de a szájuk tele van trükkökkel. Nyelvükkel a pislogásnál is gyorsabban csapnak le, hatalmas erővel sújtva áldozatukra. A kutatók most azt elemezték, mitől olyan ragacsos az élőlények nyelve?

A vizsgálat kimutatta, hogy a békák nyála igen egyedi, ugyanis képes megváltozni a tulajdonságait a kétéltű támadása közben. Mielőtt a nyelv eltalálná a célpontot, a folyadék vékony rétegű és vizes, becsapódáskor azonban az anyag bevonja a rovar testén található hasadékokat, és ezzel sűrűvé és ragadóssá válik. Nyelés előtt a nyál ismét folyós lesz.

Az egyedi állapotváltozása alapján a béka nyála egy nemnewtoni folyadék.

Hasonló anyag a puding vagy a ketchup is, melyekben ugyan lassan el tudnak süllyedni a testek, ha viszont az ember gyorsan és nagy erővel csap le rájuk, olyan, mintha betonba ütne. A békák nyála azonban épp fordítva működik.

Amikor a béka ostorszerű nyelve lesújt, a sebességtől a felszínén található folyadék elvékonyodik. A becsapódás után a nyál mozgása is lelassul és a mézére emlékeztető halmazállapotot vesz fel, melyben csapdába esik a zsákmány. A szájban aztán az ismét folyékony nedvből a rovar kicsusszan.

Igaz, nem csupán a nyál miatt hatékony fegyver a békák nyelve. A szerv ugyanis kivételesen puha is – majdnem olyan lágy, mint az agyvelő. Az egyedi nyállal kombinálva a puha nyelv ötvenszer ragadósabbá válik, mint a legjobb ember alkotta ragasztó.

A szerv ráadásul igen erős is: ahogy nyúlik, rugóként tárolja el az energiát. Alexis Noel, a Georgiai Technológiai Intézet kutatója és az új tanulmány vezető szerzője szerint a testrész gyakorlatilag úgy működik, mint a bungee jumpingál használt kötél.

Ahogy visszahúzódik a szájba, deformálja magát, folyamatosan tárolva a rugalmas szövetekben a felhasznált intenzív erőket, szétoszlatva azokat belső csillapításra

– tette hozzá a szakértő.

A kutatás, amellett, hogy szórakoztató volt, sokat segíthet az új mesterséges ragasztók kifejlesztésében.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik