Tudomány az élet nagy kérdései

Hogy nem köt meg a ragasztó a tubusában?

A válasz röviden annyi: a legtöbb ragasztó megszáradásához levegőre van szükség. Kicsit azonban érdemes részletesebben is belemenni a dolog kémiai és fizikai hátterébe.

Valószínűleg mindenkinek átfutott már az agyán (ha máshol nem, hát az iskolában technika- vagy rajzórán), hogy mégis hogy nem szárad bele a ragasztó a saját tubusába? A kérdés megválaszolásához érdemes röviden bemutatni, hogy milyen folyékony ragasztókat is használunk a mindennapokban.

Ezeket a ragasztókat polimerizációs ragasztóknak nevezik,

és ide sorolható többek közt az iskolákban is gyakori fehér papírragasztó.

Az élet nagy kérdései

Indul a 24.hu új sorozata: Az élet nagy kérdései

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Ezen anyagok olyan molekulákból, úgynevezett monomerekből épülnek fel, melyek megfelelő körülmények közt képesek nagy számban összeállni – ezt nevezik polimerizációnak. Az ideális vegyületek kiválasztásával és kombinálásával a polimerizáció során egy kellően erős anyag keletkezik.

Igen ám, de a polimerizáció beindításához szükség van egy kémiai vagy fizikai hatásra. Itt kerül képbe a tubusból való kikerülés.

Míg a tubuson belül a ragasztóanyagra nem hat a polimerizációt okozó tényező, addig kívül már igen.

És hogy mégis mi lehet, ami kiváltja a megkötést? Nos, sok ragasztóban egy fizikai faktor, az oldóanyag – például a víz – elpárolgása okozza a polimerizációt. Amikor a ragasztót felvisszük egy felületre, vagy elfelejtjük felcsavarni a tubusára a kupakot, az anyagot levegő éri. Így az abban lévő oldószer fokozatosan elpárolog.

A pillanatragasztónál azonban más a helyzet: itt a polimerizációt egy kémiai hatás váltja ki. Ahogy neve is mutatja, ez az anyag rendkívül gyorsan képes megkötni. Ennek oka az, hogy az ilyen ragasztókban nem az oldószer lassú elpárolgása idézi elő a polimerizációt.

A pillanatragasztó, azaz cianoakrilát esetében épp a nedvességgel való érintkezés okozza a megkötést. A ragasztóban lévő monomerek ugyanis a vízben található hidroxidionokkal lépnek reakcióba, létrehozva a tartós, erős kötést.

Nem számít, hogy a levegő mennyire tűnik száraznak: a ragasztani kívánt felületen, illetve a levegőben bizonyosan van valamennyi víz. Ez már elég is ahhoz, hogy a ragasztóban beinduljon a polimerizáció.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik