Tudomány

Stephen Hawking egyszer rendezett egy partit az időutazóknak

A múlt hét szerdán elhunyt fizikus milliók számára jelentett inspirációt. Intellektusának és humorának köszönhetően úgy tudta bemutatni a tudomány legizgalmasabb kérdéseit, ahogy korábban senki más.

Stephen Hawking egyik legemlékezetesebb kísérlete az volt, amikor 2009-ben parit rendezett időutazók számára – írja a Konbini. A fizikus senkit sem hívott meg előre, mert azt feltételezte, hogy a jövőben tudni fognak az összejövetelről. Hawking azt gondolta: amennyiben az elkövetkező évezredekben feltalálják az időutazást, úgy lesz olyan, aki eljön a rendezvényre.

A fizikus természetesen komolyan vette a partit: Krug pezsgőt rendelt, szendvicseket készíttetett, molinót és léggömböket helyeztetett ki a Cambridge-i Egyetem egyik termében, és még személyzetet is fogadott.

A partin végül egyetlen időutazó sem jelent meg. 2012-ben a Seattle-i Tudományos Fesztiválon maga Hawking is megemlékezett a rendezvényről, amikor azt mondta, kísérleti bizonyítéka van arra vonatkozóan, hogy az időutazás nem lehetséges.

Rendeztem egy partit az időutazóknak, de a meghívókat csak a parti vége után küldtem el. Sokáig ültem ott egyedül, de senki nem jött

– nyilatkozta.

Hawking meghívójában a parti pontos koordinátáit adta meg, hogy a helyszínt a távoli jövőben is azonosíthassák. A tudós bízott benne, hogy valamilyen formában évezredeken át fennmaradhatnak meghívói.

Bár a partira végül egyetlen időutazó sem jött el, a kísérlettel Hawking ismét bizonyítani tudta, hogy a tudománynak igenis jól áll a humor.

(Kiemelt kép: Flickr/Lwp Kommunikáció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik