Tudomány

Meghalt Stephen Hawking

76 éves korában elhunyt Stephen Hawking, a tudományos világ egyik legismertebb alakja, közölte a családja.

A brit tudóst legtöbben a fekete lyukakkal és a relativitáselmélettel kapcsolatos újszerű munkájáról ismerhették, számos népszerű tudományos könyvet is írt.

Gyermekei, Lucy, Robert és Tim közleményükben azt írták,

megrendüléssel közöljük, hogy szeretett édesapánk elhunyt. Egy remek tudós volt, egy rendkívüli férfi, akinek a munkája és hagyatéka évekig fog tovább élni.

Bátorságát és kitartását méltatták, hozzátéve, hogy ragyogásával és humorával rengeteg embert inspirált világszerte.

Egyszer azt mondta, nem lenne nagy dolog az univerzum, ha nem olyan embereknek adna otthont, akiket szeretsz. Örökké hiányozni fog

– tették hozzá.

„Egy géniusz volt és a kedvenc Simpson-karakterem” - Így emlékezik a világ Stephen Hawkingra
A modern tudományos világ egyik legismertebb alakja 76 évesen távozott az élők soraiból.

A sokak által a világ legkiválóbb élő tudósának nevezett Hawking kozmológus, csillagász és matematikus is volt. Az idő rövid története című könyvét több mint tízmillió példányban értékesítették.

Hawking 1942. január 8-án született az angliai Oxfordban, ami – mint később kiderült – az ő esetében egy fontos évfordulót is jelölt: ez volt Galileo Galilei itáliai fizikus halálának 300. évfordulója.

Roger Penrose néhai fizikussal egyesítette Einstein relativitáselméletét a kvantumelmélettel, ami alapján arra jutottak, hogy a tért és az idő az ősrobbanással kezdődött és a fekete lyukakban végződik. Hawking azt is felfedezte, hogy a fekete lyukak nem teljesen feketék, de sugárzást bocsátanak ki, elpárolognak és aztán eltűnnek.

MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Hawking amiotrófiás laterálszklerózisban, vagyis ALS-ben szenvedett. A betegséget 21 éves korában, 1963-ban diagnosztizálták nála, az orvosok két évet adtak neki, de fél évszázaddal túlélte a jóslatot.

A betegség miatt a tudós mozgássérült volt és kerekesszékben élt. Csak az egyik kezén tudott mozgatni néhány ujjat, ezért a fürdéshez, öltözködéshez, étkezéshez és a beszédek megtartásához is segítségre volt szüksége.

Hawking egy beszédszintetizátort használt, amely lehetővé tette számára, hogy számítógépes hangon szólaljon meg amerikai akcentussal.

Mindig próbáltam normális életét élni, amennyire csak lehetett, és nem az állapotomra gondolni, vagy arra, hogy mi akadályoz meg bizonyos dolgok megtételében, bár ebből nem is sok volt. Szerencsés voltam, hogy a betegségem lassabban fejlődött a megszokottnál. De ez is azt mutatja, hogy senkinek nem szabad elveszíteni a reményt

– írta hivatalos honlapján.

MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Stephen Hawking kétszer házasodott. Első feleségét, Jane Wilde-ot még diákként vette el, 30 évig voltak együtt, majd 1995-ben elváltak. Hawking később elvette Elaine Masont, az egyik korábbi nővéréhez, akivel 11 évig tartott a kapcsolatuk.

Cambridge-ben matematikai professzorként tevékenykedett. Ugyanazt a posztot töltötte be az egyetemen, mint Sir Isaac Newton, a valaha élt egyik legkiválóbb tudós 1669 és 1702 között. Mégis, amikor egyszer megkérdezték tőle, ha lehetősége lenne rá, Newtonnal vagy Marylin Monroe-val találkozna inkább, az utóbbi mellett tette le a voksát.

Bár brit állampolgár volt, 2009-ben Barack Obama akkori elnöktől megkapta az Elnöki Szabadság-érdemrendet, ami az USA legmagasabb polgári kitüntetése.

Hawking 2016 szeptemberében 375 tudóstársával együtt nyílt levelet írt az akkor még csak elnökjelölt Donald Trumpnak, amiért ki akar lépni a párizsi klímaegyezményből. Mint tudjuk, az ingatlanmágnás ezt azóta már bejelentette.

A tudós egy korábbi interjújában arról beszélt, ha az emberiség túléli az elkövetkező 200 évet és megtanul az űrben lakni, akkor fényes jövő elé nézünk.

Hawking három gyermekét és három unokáját hagyta hátra.

Stephen Hawking: El kellene hagynunk a Földet
Ha az emberiség életben akar maradni, akkor a tudós szerint száz éven belül el kellene hagynunk a bolygót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik