Tech

Mielőtt meghalt, Hawking óva intett minket idegenektől, Trumptól és önmagunktól

A tudományos élet egyik legnagyobb koponyája hagyott itt minket, de előtte még számtalanszor figyelmeztetett, nem jó felé haladunk. Jövőképei nem túl vidámak, sok vészharangot megkongatott, mégis optimista volt azzal kapcsolatban, hogy az emberiség végül megmenti önmagát.

76 éves korában hunyt el Stephen Hawking, a tudományos világ egyik legismertebb alakja. Nem túlzás róla azt állítani, hogy kilógott a zárt és az átlagember számára furcsa fizikusi világból, egyfajta rocksztár volt, akinek legalább akkora érdemei vannak az oktatás terén, mint a fizikai felfedezésekben.

Átlátta a kozmológia, a kvantumelmélet, a termodinamika és a technológia összefüggéseit, ahogy maga is bevallotta:

A célom egyszerű. Hogy tökéletesen megértsem az univerzumot, hogy miért olyan, amilyen, és egyáltalán miért létezik.

Bár humorával és bölcs gondolataival szórakoztató módon hozta közelebb a tudományt az emberekhez, rendszeresen előállt világvége-elméleteivel is, amelyek középpontjában a mesterséges intelligencia, az idegen civilizációk, és maguk az emberek álltak, úgy általában nem sok jót jósolva az emberiség számára.

Összeszedtük, mire figyelmeztetett a tudós, akinek távozásával a világ IQ-hányadosa is nagyot zuhant.

MAGUNK ELLEN FORDÍTOTTUK A FÖLDET

A brit fizikus napjaink legnagyobb kihívásának az éghajlatváltozást tartotta az utóbbi időben. Szerinte az, hogy Donald Trump kilépett a párizsi klímaegyezményből visszafordíthatatlan következményeket okozhat. Az elnökválasztás után azt mondta a republikánus politikus győzelméről, hogy

ez egy csatakiáltás az emberiség számára, hogy dolgozzanak együtt és döntsék le a falakat.

A természet megbosszulja magát: Földünk lakhatatlanná válik meggondolatlan cselekedeteink következtében. Mint fogalmazott, a Föld egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a Vénuszhoz hasonló melegházszerű bolygóvá alakuljon – kétszázötven fokkal és kénsavas esővel.

London, 2015. július 20.
AZ EMBERISÉGNEK ÚJ OTTHONT KELL TALÁLNIA. (Forrás: MTI/EPA/Andy Rain)

Arra a kérdésre, lát-e rá reális esélyt, hogy környezetvédelmi problémáinkat kiküszöböljük, Hawking pesszimistán felelt, mondván a Föld napjai meg vannak számlálva.

Attól tartok, hogy az evolúció beépítette a mohóságot és az agressziót az emberi génállományomba. Nincsenek jelei a konfliktuscsökkenésnek, a militarizált technológia és a tömegpusztító fegyverek fejlődése katasztrofális következményekkel járhat. Az emberiség túlélésére a legnagyobb remény, hogy önálló kolóniákat hozunk létre az űrben.

MENNÜNK KELL

Trump csak újabb olajat öntött a tűzre, de Hawking már 2010 óta mondogatta, hogy ha az emberiség életben akar maradni, akkor száz éven belül el kellene hagynunk a bolygót. A globális felmelegedésen át a génmódosított vírusokig rengeteg olyan ember alkotta veszély van, ami végezhet az emberiséggel – nem beszélve az újonnan megjelenő kockázatokról, például a mesterséges intelligenciáról.

Szerinte egyre valószínűbb egy olyan katasztrófa (mint például aszteroidabecsapódás) vagy járvány, ami elsöpri a földi létet, de nagyon tartott a túlnépesedéstől is.

Ezért Hawking amondó volt, irány az űr, új életteret kell keresni. Nem hitte, hogy a következő 1000 évet ezen a bolygón élnénk le,

pedig ez egy csodás hely volt az életre.

Annak ellenére, hogy egy világméretű katasztrófa esélye a Földön jelen állapotainkban általában kicsi, idővel ezek a valószínűségek összeadódnak, és a következő ezer vagy tízezer évben szinte biztossá válik a katasztrófa.

Hawking figyelmeztetett, hogy nem fogjuk tudni megállítani vagy visszafordítani a fejlődést, ezért tisztában kell lennünk a veszélyeivel és kezelni kell őket. Optimista volt, szerinte képesek leszünk rá.

AZ IDEGENEK BAJT IS HOZHATNAK RÁNK

A professzor arra is figyelmeztetett, hogy szerinte annyira nem szerencsés felhívni magunkra a figyelmet a világűrben, főleg nem olyan idegen civilizációk számára, amelyek technológiailag fejlettebbek nálunk. Ha egy nálunk intelligensebb fajjal akadnánk össze, szükségszerűen úgy járnánk, mint az amerikai őslakosok, miután Kolumbusz felfedezte a kontinensüket. Jó esetben. Mert az is előfordulhat, hogy az idegenek szemében olyanok lennénk, mint a baktériumok, ezért pillanatok alatt kiirtanának minket.

Tényleg veszélyesek lehetnek ránk a földönkívüliek?
Többször megkongatta már a vészharangokat Stephen Hawking, világhírű elméleti fizikus: ha az idegenek keresése közben egy nálunk fejlettebb fajba botlunk, könnyen elsöpörhetnek minket. Igaza van?

Seth Shostak, a SETI, azaz a földönkívüli intelligens létformák után kutató nonprofit szervezet vezetője szerint, ha létezne egy olyan civilizáció, amelyik el akarja söpörni az emberiséget, és képes is lenne rá, akkor már megtette volna, hiszen már évtizedekkel ezelőtt érzékelniük kellett volna a jelenlétünket.

RAJTUNK MÚLIK, MINKET SZOLGÁL-E A GÉPAGY

A mesterséges intelligenciáról egyenesen kimondta: ez a lehető legjobb, vagy a legrosszabb dolog ami az emberiséggel történhetett, rajtunk múlik, melyik következik be. Csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez is, amely a kormányok figyelmét hívja fel az autonóm, katonai rendszerek veszélyeire, ezek a mesterséges intelligencia rohamos fejlődése miatt az emberiség vesztét is okozhatják a jövőben.

A MI FELELŐSSÉGÜNK SZABÁLYOZNI a GÉPAGYAT (Forrás: MTI/EPA/Jason Szenes)

Tavaly novemberben azt mondta, hogy leginkább attól fél: az embereket fogja helyettesíteni a mesterséges intelligencia, megjelennek azok a gépagyak, akik önmagukat fejlesztik tovább, végül az emberitől eltérő új életforma jelenhet meg képükben. Lehetetlen megjósolni, hova vezet az, ha a saját elménket is a mesterséges intelligenciára bízzuk.

Szerinte azonban a technológiai forradalom ezen eszközével helyrehozhatjuk azokat a károkat, amelyeket a természettel tettünk – élen az iparosodással. És egészen biztos, hogy képesek leszünk felszámolni a betegségeket, illetve a szegénységet is. 2016-ban több tudós és elismert személyiség írt ezzel kapcsolatban nyílt levelet, az ebben foglaltakat Elon Musk, a Tesla és a SpaceX feje is osztotta.

Persze sok tudós nyugtat, hogy még évtizedekre vagyunk az erős mesterséges intelligencia kifejlesztésétől, bár szerintük sem árt elkezdeni a beszédet arról, mire kell majd vigyázni a fejlesztések során.

MAGUNKRA IS VESZÉLYESEK VAGYUNK

Az agresszióról azt mondta az elméleti fizikus:

Lehetett némi túlélési előnye a barlanglakó napokban, hogy több élelmet, területet vagy partnert szerezzünk, akivel szaporodhatunk, de most mindannyiunk elpusztításával fenyeget.

A fentebb sorolt félelmeken túl az is bekövetkezhet, hogy egyszerűen önmagunkat irtjuk ki, méghozzá nukleáris fegyverekkel egy háborúban. A megoldás pedig egyszerű, Hawking szerint egyetlen dologgal megelőzhetnénk az erőszakot, aminek nincsen köze matematikai számításokhoz és algoritmusokhoz.

A tulajdonság, amit a legjobban értékelek, az az empátia, ami békés, szeretett állapotba hoz minket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik