Tudomány
Hourglass on beach in front of approaching wave, just before being overwhelmed. More sand timer:-[url=http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&lightboxID=3832397]here[/url].

Egyre gyorsabban emelkedik a tengerek szintje

24.hu
24.hu

2018. 03. 02. 15:43

Egy új vizsgálat szerint a globális tengerszint nem állandó ütemben, hanem egyre gyorsabban emelkedik. A kutatók a tanulmány elkészítéséhez az 1990-es évek óta rendelkezésre álló műholdas adatokat elemezték.
Korábban a témában:

Az eredmények alapján hatalmas veszélyben vannak a mélyen fekvő, part menti területek – számol be a Space.com. Az új tanulmány szerint ugyanis a tengerszint emelkedése 2100-ra kétszer nagyobb lehet a vártnál.

A legfrissebb számítás alapján a következő 80 évben a klímaváltozás miatt 65 centiméterrel emelkedhet a tengerek szintje.

Steve Nerem, a Boulderi Coloradói Egyetem munkatársa és a vizsgálat vezetője szerint ez csupán óvatos becslése, hiszen az emelkedés mértéke, ahogy az eddigi 25 év során, úgy a jövőben is változhat.

A szakértők a Topex/Poseidon, a Jason-1, a Jason-2 és a Jason-3 műholdak adatait elemezték. Az analízis felfedte, hogy míg az 1990-es években évente 2,5 milliméterrel nőtt a tengerszint, addig napjainkban már évente 3,4 milliméterrel.

A tenger közelében fekvő települések nagy veszélyben vannak (kép: Thinkstock)

A tudósok úgy vélik, hogy az emelkedés hátterében két jelenség áll: a sarki jég olvadása, illetve a víz hőtágulása. Mindkét folyamatot a globális felmelegedés váltja ki.

Meglepő lehet, de a hőtágulás hatalmas jelentőséggel bír. Az elmúlt 25 év során csak a víz tágulása miatt 7 centiméterrel emelkedett a tengerek és óceánok szintje. Igaz, a jégtakarók olvadása ennél is nagyobb mértékben járult hozzá a tengerszint-emelkedéshez.

A kutatók tanulmányukban kiemelték, hogy az emelkedés mértéke nem állandó, és a geológiai események (például egy vulkánkitörés) vagy az időjárási minták (például az El Niño és a La Niña) mind befolyásolhatják a folyamatot.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.