Tudomány
The Moon is seen as is rises, Sunday, Dec. 3, 2017 in Washington.  Today's full Moon is the first of three consecutive supermoons. The two will occur on Jan. 1 and Jan. 31, 2018. A supermoon occurs when the moon’s orbit is closest (perigee) to Earth at the same time it is full. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)

150 éve nem látott eseményt fog produkálni a Hold

24.hu
24.hu

2018. 01. 04. 13:46

2018. január 31-én igazán kivételes jelenséget figyelhetünk majd meg az éjszakai égbolton, hiszen rövid időn belül fog bekövetkezni a szuperhold, a kék hold valamint a holdfogyatkozás.
Korábban a témában:

Január 31-én éjszaka három, egymástól független jelenséget figyelhetünk majd meg rövid időn belül – számol be a Phys.org. Szinte egyszerre lesz látható a „kék” hold, a „vérhold”, illetve a szuperhold.

Ezek az események nagyon ritkán fordulnak elő egy napon, utoljára 150 éve figyelték meg együtt a három jelenséget.

A szuperhold azt fejezi ki, amikor a telihold az égitest pályáján a lehető legközelebb fekszik a Földhöz. Ilyenkor az objektum látszólagos mérete és fényereje is nagyobb a megszokottnál.

Január 31-én ráadásul egy hónapon belül másodjára lesz telihold – legutóbb január 1-én volt megfigyelhető. Az efféle eseményt az angol nyelvterületeken „kék” holdnak nevezik, noha a kifejezésnek nincs köze az égitest színéhez.

A szakértők szerint a megnevezés egy ősi szóból, a „belewe”-ből eredeztethető, melynek jelentése „áruló” – az efféle telihold ugyanis átveri az embereket azzal, hogy a megszokotthoz képest korábban tűnik fel. Kék holdat nagyjából 2,5 évente lehet megfigyelni.

Sőt, január 31-én teljes holdfogyatkozást is lesz, igaz, a folyamat már azelőtt megindul majd, hogy hazánk felett felkelne az égitest. Holdfogyatkozáskor az objektum látszólag narancsvörössé válik a földi légkörön átszűrődő fény miatt. Az eseményt emiatt angolul sokszor „blood moon”-nak, azaz „vérholdnak” nevezik.

Bár a január 31-én várható hármas jelenségnek csillagászati jelentősége nincs, az esemény remélhetőleg így is fel fogja kelteni az emberek érdeklődését az űrkutatás iránt.

(Kiemelt kép: NASA/Bill Ingalls)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.