Tudomány

Kína missziót tervez a Hold sötét oldalára

Bár 2018 már így is számtalan érdekes missziót tartogat, Kína az eddigi küldetéseket is felülmúlhatja legújabb elképzelésével. Az ázsiai ország űrkutatói ugyanis azt tervezik, hogy a történelem során először landolást hajtanak végre a Hold túlsó felén.

A Chang’e-4 lesz a negyedik olyan kínai űreszköz, amely a Holdhoz érkezik – 2007-ben és 2010-ben egy-egy űrszondát, 2013-ban pedig egy holdjárót küldtek az égitesthez. Bár korábban születtek már tervek a sötét oldalon történő leszállásról, eddig egyik koncepció sem valósult meg.

A kínai misszió két részből fog állni. Először idén júniusban fognak felbocsátani egy jelfogó műholdat, amely aztán Hold körüli pályára áll majd. Mivel az égitest túlsó fele takarva van, szükség lesz egy közvetítő eszközre, amely továbbítja az üzeneteket a Föld és a Hold felszíne között.

A tervek szerint az év végén aztán végrehajthatják a történelmi leszállást.

A Chang’e-4-et a Chang’e-3 alapján készítették el, amely 2013-ban sikeresen landolt az égitest közelebbi oldalán. A Chang’e-4 a Chang’e-3-hoz hasonlóan egy leszállóegységből és egy holdjáróból áll majd. Az egyelőre nem tudni, hogy a szerkezethez pontosan milyen berendezések fognak tartozni, illetve hogy mi lesz a feladata.

A Hold kötött tengelyforgású, tehát mindig egyazon felét mutatja bolygónk felé. Éppen emiatt nem láthatjuk az objektum túlsó oldalát – a „sötét” kifejezés valójában helytelen, ugyanis a Hold mindkét fele visszaveri a fényt.

A sötét oldal ugyanakkor abból a szempontból kifejező, hogy a Földről érkező rádiójelek nem jutnak el erre a területre. Egy, a Hold távolabbi oldalára telepített rádióteleszkóp igazán hasznos lenne a csillagászok számára. Nem kizárható, hogy a Chang’e-4-hez ilyen távcső is tartozik majd.

Az sem lehetetlen, hogy az űreszközön egy kisebb ökoszisztéma is utazni fog, korábban ugyanis a kínai kutatók kísérleteztek már azzal, hogy miként termeszthetnének növényeket a Holdon.

Az ázsiai ország hosszú távú célja az, hogy embereket is eljuttasson az égitestre. Ez a terv már akár a 2030-as években megvalósulhat.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: NASA/Joel Kowsky)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik