Tudomány
The International Space Station, with a crew of six onboard, is seen in silhouette as it transits the Moon at roughly five miles per second, Saturday, Dec. 2, 2017, in Manchester Township, York County, Pennsylvania. Onboard are: NASA astronauts Joe Acaba, Mark Vande Hei, and Randy Bresnik; Russian cosmonauts Alexander Misurkin and Sergey Ryanzansky; and ESA astronaut Paolo Nespoli.  Photo Credit: (NASA/Joel Kowsky)

Kína missziót tervez a Hold sötét oldalára

24.hu
24.hu

2018. 01. 04. 11:48

Bár 2018 már így is számtalan érdekes missziót tartogat, Kína az eddigi küldetéseket is felülmúlhatja legújabb elképzelésével. Az ázsiai ország űrkutatói ugyanis azt tervezik, hogy a történelem során először landolást hajtanak végre a Hold túlsó felén.
Korábban a témában:

A Chang’e-4 lesz a negyedik olyan kínai űreszköz, amely a Holdhoz érkezik – 2007-ben és 2010-ben egy-egy űrszondát, 2013-ban pedig egy holdjárót küldtek az égitesthez. Bár korábban születtek már tervek a sötét oldalon történő leszállásról, eddig egyik koncepció sem valósult meg.

A kínai misszió két részből fog állni. Először idén júniusban fognak felbocsátani egy jelfogó műholdat, amely aztán Hold körüli pályára áll majd. Mivel az égitest túlsó fele takarva van, szükség lesz egy közvetítő eszközre, amely továbbítja az üzeneteket a Föld és a Hold felszíne között.

A tervek szerint az év végén aztán végrehajthatják a történelmi leszállást.

A Chang’e-4-et a Chang’e-3 alapján készítették el, amely 2013-ban sikeresen landolt az égitest közelebbi oldalán. A Chang’e-4 a Chang’e-3-hoz hasonlóan egy leszállóegységből és egy holdjáróból áll majd. Az egyelőre nem tudni, hogy a szerkezethez pontosan milyen berendezések fognak tartozni, illetve hogy mi lesz a feladata.

A Hold kötött tengelyforgású, tehát mindig egyazon felét mutatja bolygónk felé. Éppen emiatt nem láthatjuk az objektum túlsó oldalát – a „sötét” kifejezés valójában helytelen, ugyanis a Hold mindkét fele visszaveri a fényt.

A sötét oldal ugyanakkor abból a szempontból kifejező, hogy a Földről érkező rádiójelek nem jutnak el erre a területre. Egy, a Hold távolabbi oldalára telepített rádióteleszkóp igazán hasznos lenne a csillagászok számára. Nem kizárható, hogy a Chang’e-4-hez ilyen távcső is tartozik majd.

Az sem lehetetlen, hogy az űreszközön egy kisebb ökoszisztéma is utazni fog, korábban ugyanis a kínai kutatók kísérleteztek már azzal, hogy miként termeszthetnének növényeket a Holdon.

Az ázsiai ország hosszú távú célja az, hogy embereket is eljuttasson az égitestre. Ez a terv már akár a 2030-as években megvalósulhat.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: NASA/Joel Kowsky)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.