Tudomány

Igen közel járt a Földhöz a pár napja még ismeretlen aszteroida

Egy eddig ismeretlen, kisméretű aszteroida húzott el a Föld mellett november 2-án, órákkal azután, hogy a kutatók egyáltalán érzékelték volna.

A Minor Planet Center jelentése alapján a 2016 VA nevű aszteroida november 2-án éjszaka fél kettő körül száguldott el a bolygónk mellett, nagyjából 77 ezer kilométerre. Hogy érzékeltessük, mennyire kényelmetlenül közel volt hozzánk: a Hold Földtől mért távolsága nagyjából 384 400 km.

Az objektum a becslések alapján 7-22 méter átmérőjű lehet, és nagyjából 77 ezer kilométer per órával száguldott, amikor elhaladt mellettünk.

Az égitestet mindössze egy nappal korábban fedezte fel az arizonai Mount Lemmon Survey. A jelenség azonban egyáltalán nem egyedi. Hasonló esetek már korábban is történtek, és minden bizonnyal a jövőben is fognak, hiszen a Nap körül keringő és a Földhöz is közel lévő aszteroidák több millióan lehetnek, a kutatók viszont eddig csak 15 ezret fedeztek fel.

Az egyik leghíresebb hasonló jelenség a 2013-as oroszországi meteoresemény volt. 2013 februárjában egy nagyjából 17 méter átmérőjű meteor robbant fel Cseljabinszk felett, erős fény- és hanghatás kíséretében. A detonációt erős lökéshullám kísérte, melytől komoly anyagi károk keletkeztek, a betört ablakok üvegszilánkjai ráadásul mintegy 1 200 embert meg is sebesítettek.

A meteor darabjai végül a felszínbe csapódtak, a Richter-skála szerinti 2,7-es földrengést okozva. Később több ilyen töredéket is sikerült megtalálni – a legnagyobb egy 650 kilogrammos darab volt.

Az égitestet korábban nem ismerte a tudomány, mivel kis mérete miatt szinte lehetetlen volt érzékelni. Bár az objektum így is komoly károkat okozzon, ahhoz, hogy az egész emberiség veszélybe kerüljön, ennél jóval nagyobb aszteroida kellene: egy nagyjából 1 kilométer átmérőjű szikla. Egy ekkora meteort azonban már egészen biztosan sikerülne korábban kiszúrni.

A mostani égitest elemzése alapján a szakértők megállapították, hogy a 2016 VA 10 és fél hónap alatt kerüli meg a Napot, egy sokkal elliptikusabb pályán, mint amilyen a Földé. A becslések alapján az aszteroida legközelebb 0,43 csillagászati egységre (CsE) közelíti meg a Napot, míg keringése során a legtávolabb 1,4 CsE-re lehet – egy egység a Föld-Nap átlagos távolságával, azaz nagyjából 150 millió kilométerrel egyenlő.

Idén egyébként nem ez az első alkalom, amikor korábban ismeretlen égitest száguldott el mellettünk: augusztus végén és szeptember elején is felkereste a Földet egy-egy aszteroida.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik