Tudomány
This is an artist's impression of a rocky and water-rich asteroid being torn apart by the strong gravity of the white dwarf star GD 61. Similar objects in our solar system likely delivered the bulk of water on Earth and represent the building blocks of the terrestrial planets. NASA, ESA, M.A. Garlick (space-art.co.uk), University of Warwick, and University of Cambridge. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Artist%27s_view_of_watery_asteroid_in_white_dwarf_star_system_GD_61.jpg

Két hét alatt már a második, korábban ismeretlen aszteroida húzott el mellettünk

24.hu
24.hu

2016. 09. 12. 11:47

Nyugtalanító belegondolni, hogy amennyiben egy aszteroidabecsapódás miatt jönne el a világvége, még időnk sem lenne felkészülni.
Korábban a témában:

2016 QA2 augusztus 27-én száguldott el a Föld mellett. A 25-55 méteres égitestet korábban nem ismerte a tudomány.

Elég hátborzongató belegondolni, hogy a bolygótól nagyjából 80 ezer kilométerre elhaladó objektum akár emberi életeket is veszélyeztethetett volna, a kutatók mégsem tudták megjósolni az érkezését. Még szerencse, hogy nem csapódott be, egy ekkora aszteroida ugyanis nagyjából 1000 atombombának megfelelő pusztítást vihet végbe.

A csillagászok még magukhoz sem tértek a meglepetéstől, amikor gyakorlatilag ismét lejátszódott a jelenség: a nagyjából 7-15 méteres széles, később 2016 RB1-nek elnevezett aszteroida is elsuhant mellettünk.

Az objektum szeptember 7-én kényelmetlenül közel járt hozzánk, kicsit több, mint 40 ezer kilométerre – ez a kevesebb, mint a Föld-Hold távolság tizede. Az aszteroida szerencsére a bolygó déli pólusa alatt haladt el, így egyetlen műhold pályájával sem érintkezett.

A kutatók szerint az aszteroidát viszonylag kis mérete, illetve az űr nagysága miatt nem sikerült korábban felfedezni. Mivel az égitestet csupán szeptember 5-én tudták érzékelni, esély sem lett volna arra, hogy felkészüljünk egy esetleges becsapódásra.

A valóságban természetesen nem volt igazi veszély, hiszen az aszteroida pályája nem találkozott a Földével. Sőt, kifejezetten szerencse, hogy erre járt, ahogy az is, hogy sikerült érzékelni, a NASA szerint ugyanis a következő 50 évben ennél közelebb egyetlen égitest sem lesz a bolygónkhoz.

A páratlan esemény ellenére bízzunk benne, hogy a jövőben jobban kiismerhetjük az aszteroidákat. Ezt a célt szolgálja a nem sokkal a 2016 RB1 elhaladása után, magyar idő szerint szeptember 9-én hajnali 1 órakor útnak induló OSIRIS-REx. Az űrszonda a Bennu nevű aszteroidát fogja tüzetesebben megvizsgálni, így remélhetőleg arra a kérdésre is választ ad majd, hogy miként lehet védekezni a Földet veszélyeztető égitestekkel szemben.

(Via: Gizmodo)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.