Tudomány

Kitűnő vízszűrő készülhet a kávézaccból

24.hu
24.hu

2016. 09. 22. 14:15

A reggeli kávéfogyasztás napjainkban igazi szertartásává vált, mely rendszerint a főzőgép bekapcsolásával kezdődik, és a zacc szemetesbe hajításával végződik. Egy új kutatás szerint azonban utóbbi lépést érdemes átgondolni.
Korábban a témában:

A szakértők a kávézaccot felhasználva egy speciális szivacsot hoztak létre, amely képes felszívni a vízben található nehézfémeket. Despina Fragouli, az Olasz Technológiai Intézet tudósa szerint az új találmány segíthet csökkenteni a háztartásban előforduló szennyeződések mértékét.

Bár a kávéfőzésből származó hulladékot már korábban is újrahasznosították – többek közt műtrágyát, takarmányt és biodízelt készítettek belőle – a víztisztító funkció kamatoztatására eddig nem volt példa. Az új zaccszivacs igen kényelmes megoldásnak tűnik, igaz, otthon nem lesz könnyű előállítani.

Az italban található vegyi anyagok, mint például a zsírsavak, a cellulóz és a polifenolok, hasonló módon kötik meg a nehézfémeket, ahogy az aktív faszén is. Az egyetlen gond a módszerrel az, hogy a szennyező anyagok megszűrése után a kellemetlen ízű kávépor a vízben marad. Fragouliék azonban zseniális ötletet találtak a probléma kiküszöbölésére.

A csapat cukrot és szilikont adott a kávéhoz, ezzel pedig egy téglaszerű, masszív forma jött létre. A szivacsot ezután beáztatták a vízbe, ahol a cukor elolvadt, a zacc így alkalmassá vált a fémek felszívására.

Egy mandulanagyságú, 200 milligrammos darabka is elég volt a folyadékban található ólom- és higanyionok 99 százalékának felszippantásához – igaz, ehhez nagyjából 30 órára volt szükség. Az áramló vízben a hatékonyság valamivel alacsonyabbnak bizonyult, itt a fémionok 50-60 százalékát sikerült eltávolítani. Fragouli szerint a kávézacc így is van olyan eredményes, mint a kereskedelmi forgalomban kapható víztisztítók.

A kutatócsapat következő célja az, hogy növeljék a kávé-szilikon szivacs hatékonyságát; illetve az, hogy egyéb mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékokkal is elkezdjék a kísérletezést. Fragouli ugyanis úgy látja, mára elengedhetetlenné vált, hogy minél több újrahasznosítható anyagot találjunk a kőolaj alapú termékeket helyettesítésére.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.