Tudomány

Kitűnő vízszűrő készülhet a kávézaccból

24.hu
24.hu

2016. 09. 22. 14:15

A reggeli kávéfogyasztás napjainkban igazi szertartásává vált, mely rendszerint a főzőgép bekapcsolásával kezdődik, és a zacc szemetesbe hajításával végződik. Egy új kutatás szerint azonban utóbbi lépést érdemes átgondolni.
Korábban a témában:

A szakértők a kávézaccot felhasználva egy speciális szivacsot hoztak létre, amely képes felszívni a vízben található nehézfémeket. Despina Fragouli, az Olasz Technológiai Intézet tudósa szerint az új találmány segíthet csökkenteni a háztartásban előforduló szennyeződések mértékét.

Bár a kávéfőzésből származó hulladékot már korábban is újrahasznosították – többek közt műtrágyát, takarmányt és biodízelt készítettek belőle – a víztisztító funkció kamatoztatására eddig nem volt példa. Az új zaccszivacs igen kényelmes megoldásnak tűnik, igaz, otthon nem lesz könnyű előállítani.

Az italban található vegyi anyagok, mint például a zsírsavak, a cellulóz és a polifenolok, hasonló módon kötik meg a nehézfémeket, ahogy az aktív faszén is. Az egyetlen gond a módszerrel az, hogy a szennyező anyagok megszűrése után a kellemetlen ízű kávépor a vízben marad. Fragouliék azonban zseniális ötletet találtak a probléma kiküszöbölésére.

A csapat cukrot és szilikont adott a kávéhoz, ezzel pedig egy téglaszerű, masszív forma jött létre. A szivacsot ezután beáztatták a vízbe, ahol a cukor elolvadt, a zacc így alkalmassá vált a fémek felszívására.

Egy mandulanagyságú, 200 milligrammos darabka is elég volt a folyadékban található ólom- és higanyionok 99 százalékának felszippantásához – igaz, ehhez nagyjából 30 órára volt szükség. Az áramló vízben a hatékonyság valamivel alacsonyabbnak bizonyult, itt a fémionok 50-60 százalékát sikerült eltávolítani. Fragouli szerint a kávézacc így is van olyan eredményes, mint a kereskedelmi forgalomban kapható víztisztítók.

A kutatócsapat következő célja az, hogy növeljék a kávé-szilikon szivacs hatékonyságát; illetve az, hogy egyéb mezőgazdasági és élelmiszeripari hulladékokkal is elkezdjék a kísérletezést. Fragouli ugyanis úgy látja, mára elengedhetetlenné vált, hogy minél több újrahasznosítható anyagot találjunk a kőolaj alapú termékeket helyettesítésére.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

Kommentek

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.