Tudomány

Kávéfüggő? A génjeit okolja!

A kávé a víz és a tea mellett az egyik legtöbbet fogyasztott ital. Mindegy, hogy espresso, cappuccino, vagy latte macchiato, szinte mindenkinek van kedvence. Sokan azonban elvetik a sulykot, és igazi függővé válnak.

A tudomány régóta próbálja feltérképezni a kávéfogyasztás mögött álló genetikai okokat. Miért van az, hogy egyesek felébredni sem tudnak a koffeinbomba nélkül, míg mások életükben csak egy-két csészényi adagot isznak meg?

Egy új nemzetközi kutatás most választ adhat a kérdésre. A vizsgálatot végző csoport szerint ugyanis létezik egy gén, amely alapjaiban határozza meg egy személy kávéfogyasztását. A szakemberek előbb két olaszországi populációtól, majd egy hollandiaitól gyűjtöttek be mintákat, így fedezték fel a PDSS2 nevű gén és a koffein kapcsolatát.

A kutatók azt találták, hogy azok az alanyok, akik magukban hordozzák a gént, jóval kevesebb kávét isznak, mint azok, akikben nincs meg a PDSS2. A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a gén lassítja a koffein lebontását, emiatt a PDSS2-vel rendelkező személyek szervezete kevésbé kívánja a kávét.

A kávé, legalábbis bizonyos mértékben, véd egyes betegségekkel szemben, míg hajlamosít másokra – ez kissé ellentmondásos.

– állapította meg Nicola Pirastu, az Edinburghi Egyetem kutatója, és a tanulmány vezető szerzője.

A kávé valóban segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a második típusú diabétesz, bizonyos ráktípusok, valamint a halláskárosodás megelőzésében. Ehhez azonban pont elegendő mennyiségű italt kell elfogyasztani.

A kutatók szerint ezért is fontos a koffeinfogyasztás és a genetika közti kapcsolat feltérképezése. Sokan ugyanis egyszerűen képtelenek a megfelelő mennyiség bevitelére, mások pedig épp a túladagolásra hajlamosak.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik