Tudomány

Költöznie kell a világ legritkább madárfajának

Új élőhelyre van szüksége a madagaszkári barátrécének - írja a BBC egy új kutatásra hivatkozva.

A madagaszkári barátréce (Aythya innotata) az emberi tevékenység következtében egyetlen élőhelyre, a Matsaborimena-krátertó környékére szorult vissza, amely azonban nem bizonyult megfelelőnek a madarak táplálkozása szempontjából.

A The Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) által vezetett kutatás szerint mindössze 25 barátréce élhet szabadon jelenleg, ráadásul a fiókák 96 százaléka éhen hal két-háromhetes korában. A fajt a kilencvenes évek végén már kihaltnak tekintették, azonban 2006-ban élő példányokra bukkantak a tó partján.

A WWT más szervezetekkel együtt ezután kezdett bele a madárfaj tenyésztésébe, és a szabadon élő populáció növekedésének nyomon követésébe. “10-11 tojónk van jelenleg, és biztonsággal mondhatjuk, hogy többségük rak tojásokat, és a tojások ki is kelnek” – nyilatkozta Geoff Hilton, a WWT kutatója a BBC-nek.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A barátréce a tavak fenekéről táplálkozik, de a Matsaborimena-tó túl mély, így a nőstények nem tudják a fiókákat megfelelően etetni. “A hely, ahol a faj jelenleg él, nem megfelelő számára. Csupán egy hely, ami kevésbé érintett az emberi tevékenységtől” – mondta el Hilton.

A tudósok szerint azonban a faj ismét új erőre kaphatna, ha a fogságban tenyésztett fiókák számára megfelelő élőhelyet találnának a természetben. “Nemrégiben találtunk egy olyan tavat, amely szerintünk a helyreállítás után alkalmas lehet visszatelepítési helyszínnek” – mesélte Hilton.

“A legfontosabb, hogy együtt kell működni a helyi lakosokkal a barátrécék megmentése érdekében, de a tavat is helyre kell állítani és segíteni a körülötte élőket, hogy könnyebben megélhessenek belőle” – magyarázta a tudós.

Ajánlott videó