Tudomány

Kihalás szélén a madagaszkári faj

A Madagaszkár szigetén élő lemurok az emlősök legveszélyeztetettebb csoportját alkotják, védelmük érdekében szakértők akciótervet dolgoztak ki.

Kutatók egy csoportja számos veszélyben lévő lemurfaj kihalásának megakadályozására hároméves szükségtervet dolgozott ki, amelyet a Science című szaklapban mutattak be. A tudósok szerint mindössze 7,6 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) elegendő lenne az állatok megmentésére.

Madagaszkár szigetén összesen száz lemurfaj él, ez a világ főemlősfajainak húsz százalékát jelenti. Az állatok élettere azonban folyamatosan csökken a vadorzás, a fakitermelés és a bányászat következtében. Az eredeti erdőknek már csak alig 10-20 százaléka érintetlen – írják a szakértők, köztük Marni LaFleur, a bécsi állatorvosi egyetem populációgenetikai intézetének munkatársa.

Elsősorban az elmúlt évek politikai zavargásainak következtében tűnt el több természetvédelmi terület. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján már a lemurfajok 94 százaléka a veszélyeztetett csoportba tartozik. 2008-ban még csak 74 százalékukat sorolták ide. A lemurok fontos ökológiai szerepet töltenek be, kihalásuk további veszteségek sorozatát indítaná el – figyelmeztetnek a kutatók. Sok ragadozó, például a madagaszkári odúhéja és a fossza is függ a lemurok lététől, ráadásul ezek az állatok gondoskodnak többek között a növények magjainak terjesztéséről is.

A tudósok szerint viszonylag alacsony összeg, 7,6 millió dollár is elegendő lehet több fontos terület védelmére. Akciótervükben harminc terület esetében tesznek javaslatot védelmi intézkedésekre. Javasolják továbbá az ökoturizmus kiépítését és kutatóállomások létrehozását: a turizmus munkát adna a helyi lakosságnak, a kutatók állandó jelenléte pedig gátat vethetne a vadászatnak és a fakitermelésnek.

“Minden érintettet kérünk, támogassa igyekezetünket, hogy biztosíthassuk a lemurok és az általuk képviselt biológiai, gazdasági és kulturális értékek fennmaradását. Madagaszkár és a világ kétségkívül szegényebb lenne a lemurok nélkül” – hangsúlyozták a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik