Tudomány

A miénknél is nagyobb bolygórendszert találtak

Pontosabban egy két éve már felfedezett, a Naphoz hasonló csillagról derült ki, hogy valószínűleg több bolygója van, mint amennyiről eddig tudtak.

Az Európai Déli Obszervatórium egyik legnagyobb “fogása” volt a Földtől 127 fényévre található, HD 10180 katalógusjelű naprendszer. Az első kétszáz mérés alapján a tudósok öt bolygót mondtak biztosra, további kettőt pedig valószínűnek tartottak.

A csillagászat rajongóit közel két évvel ezelőtt a bolygók számossága mellett az hozta lázba, hogy a (Földnél egyébként 13-25-ször nagyobb) planéták csillagtávolsága a Naprendszerben is látott mintázatot követte. Ezt a mintázatot Bode-szabálynak hívjuk, és amennyiben általánosnak igaznak bizonyul, úgy a lakható zónában található bolygók statisztikai valószínűsége hirtelen megugrana.

Nos, az Obszervatórium HARPS detektorának akkori adatait – ezúttal más statisztikai módszerek segítségével, de ismét górcső alá vették, és arra a következtetésre jutottak, hogy az eddig valószínűnek tartott két bolygó biztosan ott van, azonban további két bolygó is létezhet, ami összességében már kilenc planétát jelent, ez pedig – lévén a Plútó már nem számít bolygónak – eggyel több, mint amivel saját Naprendszerünk büszkélkedhet.

A két hipotetikus bolygó társainál jóval kisebb, a Föld méretének 1,9 és 5,1-szerese, azonban mégsem valószínű az élet, mivel forró közelségben keringik körül központi csillagukat, mindössze 10 és 68 napból áll egy-egy évük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik