Tudomány

Új Naprendszert fedeztek fel

A Naprendszerhez nagyon hasonló bolygórendszert fedeztek fel az Európai Déli Obszervatórium csillagászai.

Biztosan legalább öt bolygót tartalmaz az a bolygórendszer, amelyet a HD 10180 jelű, a Naphoz hasonló csillag körül fedeztek fel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai. Az eddigi adatok szerint a rendszerben további két bolygó keringhet, amelyek egyike a legkisebb tömegű exobolygó lehet.

A rendszerben akár 7 bolygó is keringhet, közülük egy az eddig ismert legkisebb tömegű, ebben talán Földünkhöz hasonló exobolygó lehet. Ha valóban hét bolygó van ott, akkor eddig ez a miénkhez leginkább hasonló bolygórendszer.

Az adatok szerint a HD 10180 bolygóinak csillagtávolsága meghatározott mintázatot követ, ahogyan azt a Naprendszerben is látjuk.

A HD 10180 jelű csillag 127 fényévre van tőlünk. A Naphoz hasonló égitestet a chilei La Sillán elhelyezett 3,6 méteres teleszkóppal és az azon üzemelő HARPS detektorral tanulmányozták. Az eddig készített 190 mérés alapján sikerült az égitest mozgásában olyan apó, periodikus eltéréseket azonosítani, amelyek a körülötte keringő planéták létére utaltak.

A BOLYGÓRENDSZER ÁTNÉZETI KÉPE:


szólj hozzá: Új bolygórendszer

Az eddig biztosan azonosított öt bolygó tömege egyenként a Földének 13-szorosa és 25-szöröse között van. Keringési idejük 6 és 2000 földi nap közötti. Csillaguktól 0,06 és 1,4 csillagászat egység (CSE) közötti távolságban mozognak. Egy CSE az átlagos Föld-Nap távolságot jelenti (körülbelül 150 millió kilométer).

Két további planéta létére is utalnak a megfigyelések. Közülük az egyik a Szaturnuszhoz hasonlíthat, a másik pedig az eddig ismert legkisebb tömegű, a Földnél mindössze 1,4-szer nehezebb bolygó lehet. Ez tömegében, talán összetételében is a Földhöz hasonló, azonban sokkal magasabb hőmérséklet van rajta, mint a mi bolygónkon.

A BOLYGÓK FELTÉTELEZETT MOZGÁSA A FELFEDEZETT “NAPRENDSZERBEN”:


szólj hozzá: Új bolygórendszer

Ajánlott videó