Tudomány

2011 legemlékezetesebb űrkalandjai

Teljesítette küldetését az utolsó űrsikló, megtalálták az "új Földet", és műholdak potyogtak az égből.

2011-ben kerek dátumhoz érkezett az űrhajózás története. Pontosan április 12-én ünnepelte a világ az ötvenedik évfordulóját annak az eseménynek, hogy először jutott ki ember az űrbe.

 

GAGARINT ÜNNEPELTÜK

A történelmi űrutazás emlékére Gagarin-űrhajót – pontosabban egy Szojuzt – indítottak, mely a nemzetközi űrállomásra tett látogatása után május 24-én landolt az orosz sztyeppén. A nemzetközi űrállomás űrhajósai ebben az időszakban igen sok mindent megmutattak a nyilvánosságnak, például hogy legózni és fuvolázni is érdemes Föld körüli pályán.

 

CÉL A TÁVOLI ŰR

2011-ben bejelentette a NASA, hogy az emberi űrutazást szeretnék kiterjeszteni a mély űr felé, ugyanakkor ez az év volt az, amikor az emberes űrutazásról való legnagyobb lemondást kellett hozniuk az amerikaiaknak.

 

VÉGE AZ ŰRSIKLÓKORSZAKNAK

Július 21-én végleg véget ért egy harmincesztendős korszak az Atlantis űrsikló Földre érkezésével. Az STS-135 küldetés vége azt jelentette, az amerikaiaknak nemhogy a mély űr meghódítására, de még a nemzetközi űrállomás látogatására sincs saját űreszközük.

Azóta a nemzetközi űrállomásra Szojuz űrhajókkal érkeznek az asztronauták. Az oroszokra rótt teher azonban nem minden hátulütőktől mentes.

 

2011: AZ OROSZ ŰRKUDARCOK ÉVE VOLT

Augusztus 24-én lezuhant Szibériában a Progressz teherűrhajó. Egy darabig felfüggesztették a Szojuz rakéták fellövését, és a probléma kijavításáig nem érkezett szállítmány az űrállomásra. (A Progressz lezuhanását novemberben egy sikertelen űrszondindítás, majd decemberben egy műholdfellövés követte.)

A NASA ugyan bízik az orosz űrhivatalban, mégis a sorozatos kudarcok dacára amerikai űrhajókat – űrtaxikat szeretne elindítani 2016-ban, melyeket a SpaceX, Blue Origin, Sierra Nevada, Boeing kereskedelmi cégek üzemeltetnének. Az első SpaceX űrtaxi várhatóan 2012 februárjában startol.

KÍNA AZ ŰRBEN IS TERJESZKEDIK

Kína eközben egyre inkább terjeszkedik a világűrben. Fellőtték űrállomásuk első darabját, valamint november 2-án sikeresen dokkolt fedélzetén az első pilóta nélküli űrhajó. Peking reméli, hogy személyzettel ellátott 66 tonnás működőképes űrállomást építhetnek 2020-ig.

 

FÖLDET BOMBÁZÓ MŰHOLDAK

Szeptemberben és októberben űrszemetek “riogatták” a Földet.

Nevezetesen két irányíthatatlan mozgó szerkezet, a ROSAT űrteleszkóp és az UARS légkörkutató szonda zuhant le az égből. Mindkét műhold lakatlan területre, az óceánba csapódott.

 

A MARS FELÉ INDULT, DE BOLYGÓNKBA CSAPÓDIK

Jövő januárban a két hírhedt űrszeméthez csatlakozik az oroszok sikertelenül fellőtt Marshold-szondája, a Fobosz-Grunt, mely a történelembe a legmérgezőbb űrszemétként fog bevonulni.

A 13 tonnás szonda üzemanyagtartályaiban ugyanis 10 tonna veszélyes üzemanyag maradt meg. A Fobosz-Grunt eredetileg a Mars nagyobbik holdján, a Phoboszon teljesített volna küldetést, de meghibásodása miatt november elején Föld körüli pályán ragadt.

 

ÉLHETŐ BOLYGÓT TALÁLT A NASA

2011 nemcsak az emberes űrutazásban hozott fordulatot. Az űrkutatás területén is lenyűgöző eredmények születtek.

Élhető bolygót azonosított a NASA Naprendszerünkön kívül december elején, valamint nem sokkal később bejelentették, hogy megtalálták az első Föld-méretű exobolygókat.

 

REKORDKÖZEL SZÁGULDOTT EL EGY KISBOLYGÓ

A 2005 YU55 kisbolygó 324 600 kilométerre száguldott el a Földtől november elején. Hasonló méretű égi objektum legutóbb 1976-ban közelítette ennyire meg a Földet, a következőre pedig 2028-ig kell majd várni.

 

ELMARAD A VILÁGVÉGE

A “világvégeváróknak” jó hír, hogy 2011-re a NEOWISE program keretében összeszámolták az 1 km-nél vagy annál nagyobb Föld-súroló kisbolygókat. A veszélyes kisbolygók 93 százalékát már ismerjük.

Bolygónkra nézve katasztrofális következményei lennének, ha egy ilyen szikladarab a Földbe csapódna. Az új adatok az ilyen kisbolygók számát 981-re teszik. Ebből 911-et már megtaláltak, és egyikük sem jelent veszélyt a Földre a következő néhány évszázadban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik