Nagyvilág

Lakott területre zuhant az orosz műhold

A sors iróniájaként az Űrhajós utcában csapódott be annak a szatelitnak az egyik darabja, amely indítás közben visszazuhant a Földre.

Kapcsolódó cikkek

A helyi rendőrség szombaton közölte, hogy a nyugat-szibériai Novoszibirszk térségében, Vagajcevo településen a műholdnak az egyik fél méter átmérőjű darabja egy házra zuhant és összetörte annak tetejét. A ház pedig az Űrhajós utcában áll.

A Moszkvától 800 kilométerre északra fekvő pleszecki űrrepülőtérről péntek este startolt a műholdat szállító Szojuz típusú hordozórakéta, amelynek harmadik fokozatában megszakadt az áramellátás, és ez okozta a rakéta és a Meridian mesterséges hold katasztrófáját. A Meridian polgári és katonai célokra egyaránt használható lett volna.

Balszerencsék sorozata sújtja idestova egy éve az orosz űripart, január óta 33 indításból 5 végződött kudarccal.

“Ez ismét rávilágít arra, hogy az (orosz) űripar válságban van” – ismerte el Vlagyimir Popovkin, az orosz űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője, akit áprilisban neveztek ki erre a posztra, hogy rendet teremtsen az iparágban. Popovkin kénytelen volt elismerni az újabb kudarc után, hogy nem kizárható a menesztése .

Legutóbb novemberben történt hasonló eset. A bajkonuri űrrepülőtérről 8-án indították el a Mars apró holdját, a Phoboszt célba vevő orosz Fobosz-Grunt űrszondát, amely azonban a Föld körüli pályán már nem válaszolt az irányító központ parancsaira, így a hajtóművek beindítása nem sikerült. Az űrszonda várhatóan január elején zuhan vissza a Földre.

Tizenöt éven belül ez lett volna Oroszország első bolygóközi missziója, amely körülbelül 5 milliárd rubelt, azaz megközelítőleg 35 milliárd forintot emésztett fel.

Ennél jóval súlyosabb következményekkel járt az, hogy augusztusban a hordozórakéta meghibásodása miatt nem jutott el a kijelölt pályára, hanem lezuhant az Altáji terület egy lakatlan részén a Progressz M-12M orosz teherűrhajó, amely egyebek mellett élelmiszereket, oxigént, vizet, ruhaneműt vitt volna a Nemzetközi Űrállomásra. A kudarc miatt közel három hónapig nem tudtak újabb űrhajót indítani az űrállomásra.

Oroszországban idén nagy pompával ünnepelték, hogy Jurij Gagarin személyében ötven évvel ezelőtt, 1961-ben jutott el az első ember a világűrbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik