Tudomány

Szerencsésen landolt a Gagarin-űrhajó

A NASA amerikai űrhajózási hivatal szerint "úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva", függőleges helyzetben.

Az űrhajó közép-európai idő szerint este 23.32-kor vált le a Nemzetközi Űrállomásról, majd attól mintegy 200 méterre eltávolodva Paolo Nespoli olasz űrhajós amerikai kérésre video- és fotófelvételeket készített az űrállomásról.

A fotózáshoz meg kellett kerülni az állomást – az űrhajót ekkor Dmitrij Kondratyev parancsnok irányította -, és ki kellett nyitni, majd újra be kellett zárni az átjárót a leszálló egység és az űrhajó többi része közöt.

Az amerikai fél a fényképek készítését már március elején kérte, amikor még a Discovery űrkomp volt az űrállomáson, de akkor az orosz fél nem vállalta a feladatot, mert az akkor visszatérő űrhajó, a Szojuz TMA-M az új, korszerűsített Szojuz-sorozat első darabja volt.

Közép-európai idő szerint hajnalban bekapcsolták a fékező berendezéseket, és az űrhajó megkezdte a leereszkedést a Föld körüli pályáról, majd bő két órával később, az előre kiszámított időpontban, közép-európai idő szerint 4 óra 27 perckor Földet ért a kazah sztyeppén.

Fedélzetén visszatért a Földre Dmtirij Kondratyev orosz űrhajós, parancsnok, valamint az amerikai Catherine Coleman – ő legózott és fuvolázott az űrben – és az olasz Paolo Nespoli fedélzeti mérnök, továbbá egy csapat Drosophilidae családhoz tartozó muslica

Ezt a fajtát kicsi volta, problémamentes tenyészthetősége és rövid élettartama miatt gyakran használják kísérleti-kutatási célokra, különösen mivel számos alfajta genomját már feltérképezték.

A gyümölcslegyek még a Progressz teherűrhajón, áprilisban érkeztek az űrállomásra, ahol a kozmikus hatásoknak, egyebek között kozmikus sugárzásnak tették ki őket, hogy vizsgálják, milyen változásokat idéz ez elő génállományukban súlytalanságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik