Tudomány

Látták Magyarországról a Földsúroló kisbolygót

A 2005 YU55 katalógusjelű aszteroida szerdán hajnalban mindössze 324 600 kilométerre száguldott el a Földtől.

Fotó: Kovács Attila/Magyar Csillagászati Egyesület

Hazánkban kedd éjjel és szerda hajnalban a holdfény és a pára nehezítette meg az égitest észlelését. A nehézségek ellenére mégis sikerült magyaroknak is lencsevégre kapniuk az aszteroidát.

Kovács Attila amatőr csillagász november 9-én este, nem sokkal 6 óra után készített felvételt a kisbolygóról egy 20 centiméteres tükrös távcsővel, és a rászerelt digitális fényképezőgéppel. Az egyperces expozíción jól látható a kisbolygó elmozdulása. A felvétel készítésének idején az égitest 900 ezer kilométerre, nagyjából két és félszeres holdtávolságra járt bolygónktól.

Később az aszteroidát az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete Piszkéstetői Obszervatóriumának 60 centiméteres Schmidt-távcsövével Vida Krisztián is lencsevégre kapta. Az este 9 körül készült felvételeken is jól látszik a már 1 millió kilométernél távolabb járó égitest.

Egy nappal korábban amerikai hivatásos és műkedvelő csillagászok is számos megfigyelést végeztek a Föld közelében elhúzó kisbolygóról.

Míg az amatőr csillagászok CCD-vel vagy videokamerával felszerelt távcsöveikkel készítettek felvételeket az égitestről, a szakcsillagászok a sokkal pontosabb adatokat eredményező radaros megfigyeléseket választották.

A kaliforniai Goldstone-ban felállított 70 méteres antennával és az arecibói 305 méteres rádiótávcsővel is napokon át követték, és követik a kisbolygót. A NASA filmet adott ki az aszteroida mozgásáról.

AKKORA VOLT, MINT EGY REPÜLŐGÉP-ANYAHAJÓ

Az aszteroida, amelyet 2005. december 28-án fedeztek fel, 400 méteres, vagyis akkora, mint egy repülőgép-anyahajó.

Rendszeresen visszatér a Föld közelébe, de az idei találkozáskor került az elmúlt 200 év során a legkisebb távolságra.

Ez a Hold és a Föld közötti átlagos 384 854 kilométeres távolság 85 százaléka, Hasonló méretű égi objektum legutóbb 1976-ban közelítette ennyire meg a Földet, a következőre pedig 2028-ig kell majd várni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik