Tudomány

Földszerű bolygókat talált a NASA

Felfedezték az első valóban Föld-méretű exobolygókat egy a mi Napunkhoz hasonló csillag körül.

Fotó: NASA

A NASA keddi sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozták, hogy több Föld-méretű bolygót azonosítottak a Lyra csillagképben, a tőlünk ezer fényévnyire található Kepler-20 bolygórendszerben.

A bejelentés szerint a Kepler-20e és a Kepler 20-f exobolygó egy Naphoz hasonló – annál egy kicsit hűvösebb G-osztályú – csillag körül keringenek, de sajnos egyik sem a rendszer lakhatósági zónájában.

A Kepler-20e bolygó valamivel kisebb, mint a Vénusz, mérete 0,87 szerese Földünkének. A Kepler-20f egy kicsit nagyobb bolygónknál, átmérője 1,03-szorosa a Föld átmérőjének. Előbbi 6,1 nap alatt kerüli meg szülőcsillagát, míg utóbbi 19,6 nap alatt.

Mindkét bolygó felszínén barátságtalanul forró körülmények uralkodhatnak. A Kepler-20e felületi hőmérséklete több mint 760 °C fok lehet, a Kepler-20f-é 426 °C fok.

A felfedezést mérföldkőnek tartják a tudósok, véleményük szerint ezek után biztosan még több Földhöz hasonló méretű exobolygót vehetnek észre a Kepler űrtávcső segítségével.

A NASA kutatócsapata szintén ugyanebben a rendszerben még három exobolygót azonosított. A Kepler-20b 3,7 nap, a Kepler-20c 10,9, a Kepler-20d 77,6 nap alatt kerüli meg csillagát. Mind az öt bolygó nagyjából a Merkúr-Nap távolságon belül mozog.

A Kepler-20 naprendszer: (forrás: NASA)

December 5-én a NASA bejelentette az első lakható zónán belül eső bolygó a Kepler-22b megtalálását, de szakértők véleménye alapján ez a planéta túl nagy méretű lenne kőzetbolygónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik