Tudomány

Dinótojásokban laktak a darazsak

A rothadó vagy törött dinoszaurusz tojások megfelelő bölcsőt nyújtottak az ősi rovarok számára.

Argentínában rendkívül jó állapotban megőrződött Titanosaurus tojást találtak, melybe 70 millió évvel ezelőtt darazsak fészkelték magukat. A törött tojásban még ma is láthatóak a rovargubó fosszíliák.

Dinoszauruszkutatók korábban más sauropoda tojásban is leltek apró – egy cm hosszú és fél centi széles – kolbász alakú struktúrákra. Ezekről később szintén kiderült, hogy ősdarazsak gubói lehettek.

Az ősdarazsakat, mint dögevő rovarokat vonzotta a tojás, és a bomló szerves anyagokkal táplálkoztak – állítják az Argentin Természettudomány Múzeum kutatói.

A tojásba lyukakat fúrtak, és lerakták benne lárváikat, melyek aztán gubókat szőttek maguk köré, és vedléssel – ahogy például a ma élő kaparódarazsak is teszik – a gubókból már repülésre készen másztak elő.

A húsz centis Titanosaurus tojás esetében a már törött tojásra szálltak rá a darazsak, és a benne található lenyűgöző méretű sárgájában szaporodtak.

A kutatók feltételezik, a dinoszauruszok évről évre ugyanazt a fészkelőhelyet használták, és a dögevő rovarok valójában így – a szerves anyagok elpusztításával – “segítettek” nekik tisztán tartani a költőhelyeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik