Tudomány

A stressztől butulunk

Az agy az elszenvedett stresszhatásoktól egyre rugalmatlanabbá válik. Ezért vagyunk feledékenyek öregkorunkban?

A Mount Sinai orvosi egyetem kutatói fiatal, középkorú és idős patkányok tanulási képességeit és agyát vizsgálták. Szerintük a kiállt stressz okozta, hogy az állatok agyának tanulásért felelős egyik területén az idegsejtek képlékenysége, az új kapcsolódások létrehozásának képessége csökkent. A megállapítás magyarázatot adhat arra, hogy miért hanyatlanak szellemileg egyesek nagyobb ütemben, mint mások.

“Gyanakodtunk, hogy ezek az idegsejtek megváltozhatnak a korral, ám annak, hogy a szinaptikus képlékenység csökkenése összefügg az élettapasztalatokkal is, jelentős következménye van a korfüggő szellemi hanyatlás megítélésére” – foglalta össze közleményében John Morrison kutatásvezető.

A tanulmányhoz a kutatók fiatal, középkorú és idős patkányokat néhány órára zsúfolt ketrecbe helyeztek, ezzel késztetve őket agyi stresszhormonok termelésére. Kiderült, hogy a prefrontális kéregben, a tanulással összefüggő egyik agyterületen a stresszhormonok változást okoztak az idegsejtekben. A neuronok mikroszkóp alatt vizsgálva megállapították, hogy a szinapszisok kialakításáért felelős tüskék a fiatal állatoknál még változtak, ami azt jelenti, hogy azok még képesek voltak alkalmazkodni. A középkorú állatoknál ez az alkalmazkodás már jelentősen csökkent, az idős állatoknál pedig már nem tapasztaltak változást a tüskékben.

Morrison szerint eredményük azt mutatja, hogy az öregedés jelentősen csökkenti az agy képességét arra, hogy megfelelő választ adjon egy stresszhatásra, ami pedig a tanuláshoz alapvetően szükséges. “Egy jó hír az öregedéssel kapcsolatban, hogy a tapasztalatot nem veszítjük el. Nem vesznek el a stabil szinapszisok és idegi körök” – tette hozzá a kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik