Tudomány

Nagyobb aggyal több a barát

Az agyban található amygdala hasznosabb, mint a Facebook: valóban "elárulja" kinek hány barátja van.

Bostoni kutatók 58 önkéntes agyát tapogatták le képalkotó eljárással. A kutatásban azt vizsgálták van-e összefüggés az agy fizikai tulajsonságai és az emberek közösségi viselkedése között. Mint kiderült agyban mélyen fekvő, mandula alakú rész, az amygdala annál nagyobb volt azoknál, akik közösségibb életet élnek, több családtagjukkal tartják a kapcsolatot és sok barátjuk van.

Mint Lisa Feldman Barrett, a közlemény egyik szerzője elmondta, eredményük nem meglepő, mert az amygdala a központja azoknak az agyi hálózatoknak, melyek fontos szerepet játszanak a társas viselkedésben. Ezek a hálózatok segítenek például bennünket annak felismerésében, hogy ki ismerős, illetve ki idegen, ki a barátunk vagy ki a rosszakarónk.

A bostoni Északkeleti Egyetem kutatói az ok-okozati összefüggés irányát azonban nem tudták megállapítani a vizsgálatokból.

Az tehát nem ismert, hogy a nagyobb amygdala következtében tud valaki több kapcsolatot fenntartani, vagy a számosabb kapcsolat miatt növekszik meg ez az agyi terület.

Barrett szerint mindkettőben lehet igazság, ám – mint elmondta – szövetségi forrásokból támogatott kutatásuk elsősorban az alapvető tudás feltárására irányult, kevésbé a gyakorlati hasznosításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik