Tudomány

Miért vörösödnek a viaszmolyok?

Egy hernyókban élősködő fonálféreg vörösre festi gazdaállatát. Az, hogy miért tesz így, mind ez idáig rejtély volt.

Ez az első olyan megfigyelt eset, hogy egy parazita gazdája színét megváltoztatva próbálja elkerülni, hogy megegyék.

A Heterorhabditis bacteriophora elnevezésű fonálféreg talajban fejlődő hernyókat támad meg, és elfolyósítja belsejüket. Olyan hatékony ebben, hogy kereskedelmi forgalomban is kapható rovarölő szer gyanánt, ennek ellenére mind ez idáig nem tudták megfejteni a kutatók, miért változtatja meg gazdaszervezete színét.

Andy Fenton, a Liverpooli Egyetem kutatója és csapata 12 éve tanulmányozza a parazita életmódját. Kifejlesztettek egy kísérletet, hogy kiderítsék, miként reagálnak a vadon élő vörösbegyek a nagy viaszmoly – Galleria mellonella – fertőzött és nem fertőzött hernyóira.

A vörösbegyek tüzetesen megvizsgálták a fertőzött hernyókat, majd inkább az egészségeseket választották. A vörös szín felerősödésével pedig egyre kevésbé vizslatták a hernyókat – még akkor sem a vörösöket választották, ha csupán döglött alternatívát kínáltak nekik.

A kutatók úgy vélik, a vizuális figyelmeztetés mellett a fertőzött hernyók szaga vagy íze is különleges lehet, amely elriasztja a madarakat.

A fonálféreg áldozata száján vagy végbélnyílásán hatol be, majd gyorsan halálos baktériumot fecskendez bele, amely megöli azt. Ezt követően a gazdaszervezet szövetei elfolyósodnak, és táplálékul szolgálnak a fonálféreg számára.

A fonálféreg a hernyótesten belül szaporodik, és számos generációja fejlődik ki az egyetlen döglött rovaron belül. Végül, amikor elfogy a táplálék, a gazda széjjelhasad, és seregnyi fonálférget bocsát ki magából a környezetbe.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az eredeti tanulmány kivonata (Science)

Bővebben a hernyókat vörösre festő parazitákról – angolul (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik