Tudomány

Bélférgek társadalma

Egy új kimutatásból kiderül, hogy nemcsak az emberek, a hangyák és a méhek élnek komplex társadalomban, hanem a paraziták is.

Kaliforniában a Himasthla B férgek csoportjait vizsgálták, amikor erre a következtetésre jutottak, hogy a férgek is élhetnek tásadalmi struktúrában.

A Himasthla B meztelen csigához hasonló Kaliforniában őshonos bélféreg. Szaporodásuk egy kiszemelt madárban történik, amely megeszi a bélféreg megtermett példányát. A féreg a madár bélrendszerében teszi le lárváit, melyek ebihalakhoz hasonlóan kelnek ki.

A bélférgek viselkedése azonban nem azonos, vannak férgek, melyek tovább maradnak a madár testén belül és nem mozognak, de szaporodnak, és vannak olyanok, amelyek aktívabbak, és nem csupán a védekezés a funkciójuk.

A kutatók most azt vizsgálták, hogy a férgek két alakváltozata, két társadalmi osztálynak feleltethető meg. Az egyik a “katona” csoport: ők védekezésre szorulnak vissza.

A másik a “versenyző”. A “versenyzőknek” lehetőségük lehet a későbbiekben a külvilágra jutó csigaszerű féregként új gazdatestbe költözni.

A felfedezés azt jelenti, hogy a kasztokká osztás, társadalmi struktúrák létrejötte gyakori az állatoknál, és a munkamegosztás már a férgeknél is kialakult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik