Tudomány

Szem nélküli hal és “kenguru” béka Indonéziában

Szem nélküli halat és az utódait a hátán cipelő békát fedeztek fel francia és indonéz kutatók Pápua különösen vad vidékén.

A természetbúvárok egy föld alatti folyóban, illetve a Lengguru közelében húzódó dzsungelben bukkantak a korábban ismeretlen fajokra Pápua szigetének Indonéziához tartozó felén.

A vidék igen nehezen megközelíthető, viszont biológiai sokfélesége kivételesen gazdag – mondta pénteken Laurent Pouyaud, a montpellier-i kutatási és fejlesztési intézet – az IRD – kutatója.

A hét hetes expedícióban többek közt biológusok, hidrogeológusok, paleontológusok és régészek vettek részt: az elzárt “ökoszisztéma egy olyan labirintusára” bukkantak, amely évmilliók óta érintetlen.

A tudósok által talált hal például olyannyira alkalmazkodott környezete szélsőséges körülményeihez, hogy elvesztette pigmentációját és szemeit. Pouyaud szerint ez az első barlangi hal, amelyet a sziget indonéz felén azonosítottak.

A csapathoz tartozó régészek korai ábrázolások nyomaira bukkantak, ami megerősíti a feltételezést, hogy a sziget már 40 ezer éve “átjáró” volt Ausztrália és Ázsia között. Az új fajoknak még nincs neve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik