Tudomány

Az óceán tízcsápos kísértete

A Fülöp-szigeteknél eddig soha nem látott csápos élőlényt fotóztak le.

A tintahalszerű állat, a Teuthidodrilus samae, mindössze 9,4 cm hosszú. Tíz csápjával egyenletesen és kecsesen mozog, lépcsőzetesen mozgatja csápjait, mintha azok dominók lennének.

Az élőlénynek, mely se nem féreg, se nem rák, se nem tintahal, hat pár csavart nyaki szerve van, mely lehetővé teszi a víz alatti “illatok” és “ízek” érzékelését. Nem ragadozó, az aljzat felé süllyedő úgynevezett “tengeri hóval” táplálkozik.

Karen Osborn a Kaliforniai Scripps Oceanográfiai Intézet tengerbiológusa úgy kommentálta a Celebesz-tengerben 2,8 km méter mélységben talált állat felfedzését: “Nagyon izgalmas volt, amikor először megpillantottuk. Az egyed különbözik minden eddig ismert lénytől fantasztikus fejével.”

A biológusok új nemzettséget hoznának létre a számára, mivel annyi újdonság figyelhető meg rajta, hogy a mai rendszertanba besorolhatatlan.

A különleges puhatestű 100-200 méter távolságban él a Celebesz-tenger fenekétől. Ez az eddig érintetlen környezet geológiai tulajdonságai miatt további izgalmas felfedezéseket tartogathat a tudósok számára.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az újonnan felfedezett élőlényről (Discovery News)

Az új fajról szóló tanulmány összefoglaló angolul (Biology Letters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik