Tudomány

Génteszttel kimutatható a korai menopauza

Hamarosan génteszt segítségével állapíthatják meg a nők már a húszas éveikben, hogy meddig tart termékenységük, meddig érdemes várniuk a gyerekvállalással.

Négy génváltozat kapcsolatba hozható a nők korai, 45 év előtti menopauzájával. A húsz nőből egyet érintő állapot azzal jár, hogy a nő termékenysége már harmincas évei derekán jelentősen lecsökken.

A petefészekben még meglévő, éretlen petesejtek mennyiségét nehéz megbecsülni, a kimerülés hátterében lévő biológiai folyamatok nem kellően ismertek.

A menopauza általában akkor következik be, amikor a petefészekben a megmaradt petesejtek száma 1000 alá megy.

A brit Exeter Egyetem kutatói 2000 nőt vontak be tanulmányukba, akik korai menopauzán estek át, valamint hasonló számban olyanokat, akiknél a megszokott életkorban jelentkezett a változás.

A már korábban “gyanúba” került négy génváltozat jelenlétét vizsgálva a szakemberek megállapították, hogy mindegyik jelenléte egyenként is befolyásolta a menopauza időpontját. Amikor azonban egynél több változatot találtak, a hatás még nagyobb volt.

Mint Anna Murray kutatásvezető hangsúlyozta, a menopauza időpontjának ismerete már jóval korábban, a gyerekvállalás időpontjának eldöntésében fontos lehet a nő számára.

Iráni orvosok által kifejlesztett új teszttel a nők olyan eszközt kaphatnak, amely segíti őket családalapítási terveik pontosításában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik