Tudomány

A kínaiak kevésbé hajlamosak a zöld hályogra

Olyan genetikai jellemzőt fedeztek fel, amely növeli a nyitott szemzugú zöld hályog kialakulásának kockázatát.

Az izlandi, kínai, svéd, brit és ausztrál kutatókból álló csoport több mint 40 ezer ember genetikai információját elemezte.

A genetikai jegy egyetlen betű (nukleotid) eltérése a genomban, a 7q31 kromoszómán. Az egypontos nukleotid polimorfizmusra (SNP) a CAV1 és a CAV2 jelű gének közelében bukkantak, amelyek a zöld hályog kialakulásában szerepet játszó membránfehérjéket kódolják.

A kutatók úgy találták, hogy az adott polimorfizmus az európai felmenőktől származóknál viszonylag gyakori, az emberek hat százaléka hordozza a szóban forgó változat mindkét kópiáját. Náluk a zöld hályog kialakulásának kockázata mintegy 60 százalékkal nagyobb, mint azoknál, akik egyet sem hordoznak.

Jelentősen más azonban e polimorfizmus hatása a kínaiaknál, akiknek csupán 1 százalékánál található meg, ám már egy kópia jelenléte is megötszörözi a glaukóma kockázatát a kutatók megállapítása szerint.

Az eltérés okát még nem ismerik a kutatók, ám a felfedezést a kockázati tényező meglétének szűrésére így is felhasználhatják.

ZÖLD HÁLYOG

A zöldhályognál a szemüreg belső nyomása megemelkedik, emiatt károsodik az ideghártya és a szemideg, ami kezelés nélkül fokozatosan tönkreteszi a látást.

Világszerte több tízmillió embert érint, többségükben ötven év fölött. Az eredményes kezelés, a látásvesztés lassításának kulcsa a korai diagnózis.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik