Tudomány

Megtalálták az új Földet?

A Glise 581 g jelű bolygó forró és hideg is, pontosan egy lakhatósági zóna közepén található.

“Ez a legizgalmasabb exobolygó, amit valaha láttam” – kommentálta a felfedezést James Kasting a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója.

A potenciálisan lakható exobolygó a Gliese 581 jelű halvány vörös törpe körül kerig 20 fényévnyire a Földtől, a Libra – Mérleg – csillagképben. A bolygórendszerben a “g” jelű bolygó esik a lakhatósági zónába az asztrofizikusok szerint.

A tudósok már eddig is ismerték a Gliese rendszer négy bolygóját. Az a jelű bolygó például három nap alatt megkerüli központi csillagát, ezért túl forró lehet. A második belső bolygó 67 napos keringési idejével éppen elég meleg, hogy lehessen rajta folyékony formában víz, azonban az állapota nem lenne állandó.

Az újonnan felfedezett “g” jelű bolygó forró és hideg is, és pontosan a lakhatósági zóna közepén található. Nagyjából annyira van közel csillagához, mint naprendszerünkben a Merkúr a Naphoz.

Az exobolygót Steven Vogt és Paul Butler fedezte föl. A méréshez egy 10 méteres Keck teleszkópot használtak Hawaiin. Továbbadták az eredményeket a genfi obszervatóriumnak.

Michel Mayor és kollégái igazolták a bolygó meglétét egy 3,6 méteres teleszkóppal az ESA Déli Obszervatóriumában Chilében.

Az újonnan felfedezett bolygó a Gliese 581 rendszerben a hatodik felfedezett bolygó. Tömege 3,1 és 4,3-szorosa a Földének, ebből a tudósok arra következtetnek, hogy biztosan kőzetből épül fel. 37 nap alatt kerüli meg központi csillagát, és ugyanannyi idő alatt kering saját tengelye körül, így mindig azonos oldalát mutatja a központi csillag felé.

A mérések alapján a hőmérsélet 71 ºC lenne a napos oldalon, az éjszakai oldalon – 34 ºC van. Bár ha van a bolygónak légköre, az tompíthatja a különbségeket.

“A legkényelmesebb hely a bolygón azon a ponton lehet, ahol mindig úgy tűnik, mintha lemenne vagy fölkelne a központi csillag” – magyarázta Vogt.

Az új bolygóról valószínűleg nem tudjuk meg egyhamar, hogy valóban lakott-e. Fényspektrumának változását vizsgálva lehetne arra az eredményre jutni, hogy van-e rajta molekuláris oxigén vagy más lehetséges jele az életnek.

Az első valóban lakható bolygót az előrejelzések szerint 2011 első felében, májusban fogják megtalálni.

A 2014-ben indítandó James Webb Űrtávcső egyik célja a legközelebbi naprendszerek figyelése lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik