Tudomány

Napkitörés volt a múlt héten

A napfoltból induló kitörés anyagai szerdán érhetik el a Földet.

A Nap impresszív kitörést produkált, mely azonban a NASA kutatói szerint nem éri el a Földet. Az eseményre szerdán került sor, amikor egy hatalmas, leheletszerű „inda” robbant ki a csillagból, amit a kutatók protuberanciának neveznek.

A napvihar C3-as osztályú fler volt, és az 1105 néven ismert napfoltból tört ki. A napfoltok ideiglenes, sötét struktúrák a csillag felszínén. Intenzív mágneses aktivitás okozza őket, és néha energiától duzzadó viharokban törnek ki.

A C3 osztályú napkitörések erőteljesek, de nem elég erősek ahhoz, hogy világos sarki fényeknél többet eredményezzenek, amikor elérik a Földet. A hatalmas fler szerencsére nem a bolygó felé nézett a héten.

A jelenséget az SDO (Solar Dynamic Observatory) szonda kapta lencsevégre szeptember 8-án. Az állóképek extrém ultraibolya fényhullámhosszon kapták el az ívet. A film az extrém UV három hullámhosszát kombinálja, és háromórányi aktivitást fed le.

FLEREK HATÁSA A FÖLDRE

A naptevékenységi jelenségek közül a koronakidobódások mellett a flereknek van közvetlen földi hatása. A közvetlen hatások a következők:

Erős flerek idején jelentősen megnő a földi felsőlégkörben és bolygónk kozmikus környezetében a nagyenergiájú sugárzások erőssége.

– Ez elsősorban a röntgen- és gammasugárzásra vonatkozik, továbbá, ha a Föld a flerből kiinduló részecskenyaláb útjába esik, akkor a töltött részecskék – elsősorban protonok – áramára is.

– Kárt okozhatnak egyes műholdakban és űrszondákban; a töltött részecskék továbbá egészségi kockázati tényezőt jelentenek pilóták és űrhajósok esetében.

– A flereket kísérő rádiókitörések, illetve a földi ionoszféra megvastagodása megzavarhatják a rádiós kommunikációt és a radarok működését. (forrás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik