Tudomány

Összeütköznek a bolygók ott, ahol két Nap van

A legújabb megfigyelések szerint nem lenne biztonságos hely Luke Skywalker otthona.

A Splitzer űrtávcső ugyanis nagy mennyiségű por jelenlétére utaló jeleket észlelt három szoros kettőscsillag körül keringő rendszerben. Ez azt jelenti, hogy a kettős csillagrendszerekben nagyobb valószínűséggel ütközhetnek össze a bolygók, mint ott, ahol csak egy központi csillag található. Erre a megállapításra a csillagászok a kettőscsillagok környezetében található forró törmelékkorong jelenlétének kimutatása után jutottak.

Az ilyenkorú csillagok környezetében érzékelt hasonló mennyiségű por a disszipáció és a kifújás következtében már nem létezhetne a rendszerekben, hacsak nem bolygóütközés okozta azokat.

Ha tételezzük föl, egy ilyen naprendszerben lenne élet, állandó ütközések veszélyének lenne kitéve. Ráadásul a kettőscsillagrendszerekben a csillagok a Napnál sokkal gyorsabban forognak, így erősebb a másgneses terük is. Az erősebb mágneses tér, a Napénál jóval erősebb csillagszelet generál, ami lassítja a forgásukat, de emiatt a két csillag is egyre közelebb kerül egymáshoz.

A bolygók pályája tehát állandó alakulásban van, az üstökösök és a bolygók is nagyobb valószínűséggel mozognak veszélyes pályákon.

A LEGHÍRESEBB “KETTŐSCSILLAG-RENDSZER”

A Tatuin (angolul Tatooine) a Csillagok háborúja (Star Wars) elképzelt világában egy nagyrészt homokkal borított bolygó a Galaxis Külső Peremén, az Arkanis szektorban kering két csillag körül.

A Galaxis középpontjától 43 000 fényév távolságra található mind a csillagrendszer, mind a bolygó. Itt nevelkedik és tölti gyermekkorát Luke Skywalker, az űropera egyik főszereplője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik