Tudomány

Váratlan gammakitörés

24.hu
24.hu

2010. 08. 30. 12:11

A NASA Fermi űrteleszkópja nóvától származó gammakitörést detektált.
Korábban a témában:

Egy március 2010. 10-én készített felvételt vizsgáltak csillagászok, amikor azt a meglepő eredményt tapasztalták, hogy a V406 Cygn jelű csillag, mintegy tízszer fényesebb lett, mint ahogy azt az azelőtti képeken rögzítették.

Azonnal riadóztatták a csillagász közösséget, az észlelét, hamar és gyorsan megerősítették. A NASA, a Fermi és a Swift űrteleszkópjait is a forrás felé irányította. A NASA Fermije tizenöt napon át monitorozta a nóvát.

A Fermi eközben gammakitörést is észlelt. Ez felülírhatja azt az elképzelést, mely szerint a nóvarobbanások nem járnak nagyenergiájú sugárzás kibocsátásával.

A kitörés során körülbelül ezerszer annyi energia szabadult fel, mint amennyit a Nap egy év során kibocsát magából. A Fermi által észlelt eseményekhez hasonlítva ez azonban nem túl nagy. Csoda, hogy a Fermi érzékelte az eseményt.

NÓVÁK

A nóvák olyan kettős rendszerek, melyek egyik komponense egy fehér törpe, amely folyamatosan anyagot szív el a kísérőjétől.

Ha a fehér törpére áramló, hidrogénben gazdag anyag mennyisége meghalad egy bizonyos értéket, termonukleáris robbanás következik be, ami azonban általában nem végzetes se a fehér törpére, se a kettős rendszerre nézve, így az anyaggyűjtés újra indulhat, és újabb kitörés következhet be.

Az elképzelések szerint a robbanások nem elég nagyok ahhoz, hogy közben nagyenergiájú sugárzás is keletkezzen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.