Tudomány

Nem illik a képbe a “zömök sárkány”

Nem illik a romániai szigetvilág törpefaunájába az újonnan felfedezett román dinoszauruszfaj.

Mindeddig elterjedt volt az az elképzelés, amely szerint a Felső-Kréta idején a mai Románia területén található Hátszeg-sziget egy egységes mikrofaunát alkotott, ahol a dinoszauruszok kisebbek voltak az egységes kontinensen élő társaiknál.

A múlt héten ismertetett Romániában talált Deinonychus-szerű hatalmas karmokkal rendelkező ragadozó dinoszaurusz a paleontológusok szerint kilóg a sorból, ugyanis a hasonló osztályba tartozó ragadozófajták ugyanekkora termettel rendelkeztek a világ más tájain is.

Az új elképzelés szerint, míg a növényevő dinoszauruszfajtákra jellemző volt a “törpenövés” a mikrofaunában, addig a Terapodáknál – az amúgy is kis termetű ragadozóknál – más lehetett a helyzet.

A Hátszeg-sziget törpefaunája

Az elképzelés, mely szerint az erdélyi Hátszeg területén előkerült dinoszauruszok törpenövésűek, csaknem 100 évvel ezelőtt született meg báró Nopcsa Ferenc javaslatára.

Báró Nopcsa Ferenc volt az első, aki felismerte, hogy a hátszegi dinoszauruszok közül soknak vannak közeli rokonai az angliai, németországi és észak-amerikai lelőhelyeken, ám az erdélyi példányok csak feleakkorák.

Sokat vitatott elmélet az evolúcióbiológusok között, hogy valóban létezik-e egy úgynevezett “sziget-hatás”, mely szerint ha nagytermetű állatok elszigetelődnek egy kisebb szigeten, akkor fokozatosan csökken a testméretük. (forrás: Origo)

Az új romániai dinoszauruszfajt a múlt héten ismertették, az élőlény Balaur bondoc, azaz “zömök sárkány” nevet kapta. A Balaur bondoc lehetett az egyik legnagyobb ragadozó ebben az ökoszisztémában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik