Tudomány

Új dinoszauruszfajt találtak Romániában

A kis termetű "zömök sárkány" 70 millió éve élt a mai Románia területén.

A Balaur bondoc, azaz “zömök sárkány” névre keresztelt, viszonylag kistermetű, ámde rendkívül erős állat körülbelül 70 millió évvel ezelőtt élhetett a mai Románia területén.

A dinoszaurusz maradványait – egy láb-, csípő-, kar- és farokcsontokból, valamint gerinc- és bordadarabokból álló részleges csontvázat – Vremir Mátyás, az Erdélyi Múzeum-Egyesület geológusa fedezte fel Romániában.

A zömök sárkány igen hasonló a már ismert, Velociraptor nevű dinoszauruszhoz, azonban lábfejein egy helyett két éles karom található, testalkata pedig zömökebb. Az újonnan felfedezett ragadozó szintén közeli rokonságban áll egyes kínai tollas dinoszauruszokkal.

“A balaur lehetett az egyik legnagyobb ragadozó ebben az ökoszisztémában” – magyarázta Csiki Zoltán társszerző, a Bukaresti Egyetem kutatója.

A zömök sárkány a leletek alapján 1,8-2,1 méter hosszú lehetett. Vadászatkor inkább nagy testi erejére, mintsem gyorsaságára támaszkodott; sok mai ragadozóhoz hasonlóan képes volt magánál nagyobb prédát is elejteni.

A két romániai magyar és két amerikai kutatóból álló szerzőgárda a balaur mellett kistermetű kacsacsőrű dinoszauruszok, valamint tehénméretű növényevő dinoszauruszok maradványait is feltárta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik