Tudomány

Kiállítják a Csontos-árok leleteit

A Nógrádi Geopark területén talált ősleletek a Füleki Vármúzeumban lesznek megtekinthetők.

Újabb érdekes és különleges látványossággal gyarapodik a Füleki Vármúzeum, készül a Nógrádi Geopark paleontológiai leleteinek kiállítására szolgáló bemutatóhely.

A Füleken és környékén lévő paleontológiai lelőhelyek – főleg az Ajnácskő mellett található Csontos-árok – már a XIX. században magukra vonták a paleontológusok figyelmét.

Az ásatások során előkerült leletanyagnak szeretnének most méltó kiállítóhelyet biztosítani a füleki várban. A Bebek-torony és a kis ágyútorony közti kazamatában már elkezdték a kiállítóhelyiség kialakítását.

Hat nagyméretű tárlóban fogjuk elhelyezni a Füleken előbukkant paleontológiai anyagot, emellett természetesen a Nógrádi Geopark legjelentősebb lelőhelyéről. Az Ajnácskő melletti Csontos-árokból származó őslénymaradványok és töredékek is helyet kapnak itt.

A vármúzeum az új paleontológiai kiállítóhely megnyitásával a látogatók számának gyarapodását akarja elérni.

CSONTOS-ÁROK

A 380 m hosszú vízmosásos árok a Békás-tó nevű, egykor mocsaras térség nyugati oldalában jött létre, Ajnácskőtől délre.

Már a 19. század második felében észrevették a mezőn dolgozó helybéliek, hogy az árokban hatalmas állatok csontjai fehérlenek, főleg eső után.

A terület a XX. században értékes lelőhelyült szolgált, és további állatmaradványok kerültek elő.

Az ősmaradványok egy pliocéni tó üledékeiben maradtak fenn és a vulkáni kitörések a tó megléte után is folytatódtak. Az árok területét 1994-ben nyilvánították védetté 4,92 hektáron.

AJÁNLOTT LINK:

A Csontos-árok

Gáal Lajos: Az ajnácskői Várhegy és a Csontos-árok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik