Több tucat embert öltek már meg robotok

1979. január 25-én Robert Williams lett az első olyan ember, akit egy robot ölt meg.

1979. január 25-én Robert Williams lett az első olyan ember, akit egy robot ölt meg. Az első ilyen típusú haláleset több mint 45 éve történt az Egyesült Államokban, ez azonban messze nem ez volt az utolsó volt a sorban, írja az IFLScience.

A férfi 25 éve dolgozott már a Ford öntvényüzemében Flat Rockban, Michigan államban. A halála napján egy alkatrészkereső rendszerrel dolgozott, amely az öntvényeket és egyéb anyagokat a gyár egyik részéből a másikba szállította. A gyanú szerint a rendszer előbb lassan működött, majd úgy tűnt, meghibásodott, ezért Williams bemászott. Ekkor pedig a működésbe lépő mechanikus kar halálosan megsebesített a férfit.

A jogi dokumentumok szerint a robot ezt követően folytatta a munkát, a kollégáknak pedig csak akkor tűnt fel, hogy valami nincs rendben, amikor Williams már 30 perce holtan feküdt. Mint később kiderült, a rendszer élettelen tárgyként azonosította a férfit.

1983-ban a Williams-család beperelte a gép gyártóját, a Litton Industries-t, amiért nem gondoskodtak a kellő biztonsági berendezésről ott, ahol a robotkar dolgozott. A per eredményeként végül 10 millió dollár kártérítést ítéltek meg a családnak, ami bár akkor is rekordnak számított, az 1984-es fellebbezés után ezt 15 millióra emelték.

Mindössze két évvel Williams halála után hasonló eset történt Japánban is. 1981-ben Kenji Urada, a Kawasaki Akashi-i üzemének 37 éves dolgozójával szintén egy mechanikus kar végzett, miközben egy hibásan működő gépet ellenőrzött a férfi.

A következő évtizedekben még több ilyen haláleset történt. Egy 2023-as tanulmány szerint legalább 41 robotok által előidézett haláleset történt az Egyesült Államokban 1992 és 2017 között, az incidensek csaknem fele pedig Közép-Nyugatról származik, ahol kiemelt fontossággal bír a nehéz- és feldolgozóipar.