Tech

Magyar fotós képe nyűgözte le a NASA-t

Fényes Lóránd
Fényes Lóránd

Magyar asztrofotós alkotását választotta a nap csillagászati fényképének a NASA. Fényes Lóránd a Tű-galaxis megörökítésével keltette fel az amerikai űrügynökség figyelmét, amely weboldalára is kihelyezte a fotót.

Amint Fényes Lóránd honlapján olvasható, az NGC 4565, ismertebb nevén a Tű-galaxis egy spirálgalaxis, amelyet a Földről nézve szélről, szinte pontosan fősíkja felől látszódik. Neve is innen ered, hiszen az éjszakai égbolton egy keskeny fénysávnak tűnik. Az égitest átmérője egyébként körülbelül 100 ezer fényév, és viszonylag közel van hozzánk, csupán 40 millió fényévre, de 1230 kilométer per másodperces sebességgel távolodik tőlünk.

A magyar asztrofotós már 2017-ben is megörökítette a Tű-galaxist, és azt a fényképét is kitüntette a NASA. Most, 7 évvel később már jobb felszereléssel és több tapasztalattal a háta mögött kapta lencsevégre ismét a csodás objektumot.

Fényes Lóránd

Az ilyen fotók létrejötte a hagyományos képekkel ellentétben rengeteg időt vesz igénybe. Fényes Lóránd ezt a fényképet például két hónapon át készítette, összesen 13 órát exponált és az ezt követő utómunka is sokáig tartott.

Fényes Lóránd nem most először kerül ki a NASA weboldalára gyönyörű fotóival, tavaly szeptemberben például az Írisz-köd megörökítésével aratott sikert.

Az Írisz-ködről készült kép itt található:
Magyar fotósé lett a nap képe a NASA-nál
A lenyűgöző fénykép mintegy 3 éven keresztül készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik